Brutálisan elszabadulhatnak az árak júliustól: ennyibe kerülhet a kenyér itthon

Brutálisan elszabadulhatnak az árak júliustól: ennyibe kerülhet a kenyér itthon

agrarszektor.hu
Nyár középen akár már 800 forintba is kerülhet egy kilogramm kenyér, és ha a gabona ára így emelkedik tovább, akkor júliustól általános árrobbanásra kell készülni a húsnál, az olajnál, a tejnél, illetve mindennél, ahol szükség van gabonafélékre. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a tavaly júliusihoz képest, ez pedig a liszt árára is hatással van, jelenleg 160 forint kilója, de júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jöhet. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a háború miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról az orosz-ukrán háború miatt, ez pedig komoly hatással van a világpiaci árakra - hangzott el a Debrecen Televízióban. Hozzátette, a búza tonnánként ára most 130 ezer forint felett van, ez pedig kétszerese a tavaly júliusi áraknak. 

Ez a brutális áremelkedés a liszt árára is hatással van, hiszen míg tavaly nyár végén 85-90 forint volt a kilója, most 160 forint. Ráadásul Lakatos Zoltán szerint júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jön, ez pedig azt jelenti, hogy egy kilogramm kenyér ára 800 forint körül lesz, de ezt majd a sütőipar alakítja. A szakember úgy látja, a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03