Drasztikusan drágul a tojás Magyarországon: itt az újabb áremelkedés

Drasztikusan drágul a tojás Magyarországon: itt az újabb áremelkedés

agrarszektor.hu
Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 35,43 forint/darab volt 2022 első tizenkilenc hetében, ami 25 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára több mint 28 százalékkal volt magasabb ugyanekkor, darabonként 38,50 forintra emelkedett. Az áremelkedés hátterében egyértelműen a takarmányárak brutális növekedése, valamint az energia és a munkaerő drágulása állnak, amely tényezők miatt a magyar termelők jó része önköltségi szint közelében, vagy az alatt működik jelenleg. Ezek a hatások folyamatosan felfelé hajtják az árakat, így szinte biztos, hogy az elkövetkező időszakban további tojásdrágulás várható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elképesztően megdrágultak az élelmiszerek Magyarországon, jól mutatja ezt a tojás árának alakulása is, hiszen ahogy azt Agrárszektor korábban megírta, a 10 darabos tojás átlagára átlagosan 15,1 százalékkal lett drágább áprilisra, márciushoz képest. Az áremelkedésnek azonban nincs vége, Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak korábban azt nyilatkozta, a legolcsóbb tojások se lesznek 55-60 forintnál alacsonyabb árszinten, inkább a 70-80 forint/darabos tojásárszint lesz jellemző. Az áremelkedés hátterében több ok is meghúzódik, így például a déli megyékben ismét megjelent madárinfluenza-járvány, a takarmányok árának elszállása, valamint az energia és a munkaerő megdrágulása. Ebből kifolyólag viszont a magyar termelők jó része önköltségi szint közelében, vagy az alatt működik. Mindezek a tényezők pedig folyamatosan felfelé hajtják az árakat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI PÁIR friss adataiból is jól látszik a tojás árának folyamatos emelkedése: Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 35,43 forint/darab volt 2022 első tizenkilenc hetében, ami 25 százalékkal múlta felül a 2021. év azonos időszakának átlagárát - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 24,8 százalékkal 36,78 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 27,8 százalékkal 42,35 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 27 százalékkal 32,63 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 23 százalékkal 35,56 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 38,50 forint/darab volt 2022 első tizenkilenc hetében, ami 28,4 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. 

Az Európai Uniót nézve, a Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 78 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2022. január-februárban az előző év azonos periódusához képest. Az import 53 százaléka Ukrajnából (-76 százalék) és az USA-ból (-72 százalék) érkezett. A közösség tojás- és tojástermékexportja 13 százalékkal 42 ezer tonnára csökkent ugyanebben az időszakban. Az unió legnagyobb célországai - Japán (26 százalék részesedés az exportból) és Svájc (15 százalék) - együttesen 17 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből 2022 első két hónapjában. Japánba 11 százalékkal emelkedett, míg Svájcba 17 százalékkal csökkent a kivitel. Szingapúrba 11 százalékkal nőtt az export (közel hét százalék a részesedése). Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 165,6 euró/100 kilogramm volt 2022 első tizenkilenc hetében, 29 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az USA-ban sem túl fényes a "tojáshelyzet", az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) májusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 6 százalékkal csökkenhet 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten 3,6 százalékos csökkenés várható. Az egy főre jutó tojásfogyasztás előreláthatóan 2022 második negyedévében 4,7 százalékkal, míg a teljes évben 2 százalékkal lehet alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?