Őrület, ami a piacokon zajlik: ennyibe kerül most a magyar cseresznye

Őrület, ami a piacokon zajlik: ennyibe kerül most a magyar cseresznye

agrarszektor.hu
A cseresznye kétségtelenül az egyik legkedveltebb gyümölcsök egyike, így bizonyára sokkoló lehetett az látvány, amelyről az elmúlt hetekben sokat cikkeztek, miszerint 12 ezer forint egy kiló hazai cseresznye - kérdés, hogy ez valóban így van-e? A Budapesti Nagybani Piacon jelenleg 2000-2300 forint körül mozog kilója. Ám a korai cseresznye beérésekor már volt olyan hét is, amikor 800-1000 forintos áron is hozzá lehetett jutni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évek fagyos-zordabb tavaszai megtették a hatásukat, az elmúlt két évben 8000 tonna cseresznyét szüreteltek, pedig 2018-ban a 12 ezer tonnát is meghaladta a termés. Idén pedig a szakma szerint átlagos termés várható, de voltak megyék, például Nógrád, ahol a jég verte el a termést. A magyar termelőket idén megkímélték a fagyok, de a hidegebb tavaszi időjárás megtette hatását, ebben az évben egy átlagos 10 ezer tonnás össztermésre van kilátás az országban. A legtöbben megnyugodhatnak, mert a virágzás során nem volt komoly fagy, de a négy-öt napos hideg időjárás alacsonyabb méhaktivitással járt - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így juthatunk hozzá olcsóbban a finom cseresznyéhez

Május utolsó hetében 1000 forint körüli átlagárakkal indult a korai fajták értékesítése a nagybani piacokon, a fogyasztók június első napjaiban azonban már 2000 forintot meghaladó árakkal találkozhatnak a termelői piacokon. A népszerű, sokak által kedved Szedd-magad akcióban viszont már 500-600 forintért lehet szedni a cseresznye kilóját. A kiskerttulajdonosok 1000-1200 forintért kínálják a leszedett termést. A rázott, ipari gyümölcsöt pedig elég nyomott áron, mintegy 200-300 forintért árusítják a termelők. Azt, hogy idén bőven érik a cseresznye, jól mutatja, hogy több cseresznyefa tulajdonos hirdet saját Szedd magad akciókat. A cseresznyeszezon egyébként jellemzően július első hetéig tart, és a főszezon június 7. és 20. közé tehető. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?