Durva kenyérdrágulás a láthatáron: komoly áremelés várható a magyar pékségekben

Durva kenyérdrágulás a láthatáron: komoly áremelés várható a magyar pékségekben

agrarszektor.hu
A pusztító aszály miatt több helyen is rossz lett a búzatermés, emellett emelkedik az energia, ezek pedig további kenyérdrágulást okoznak. Ám a szárazság nemcsak a növényeket, hanem az állatokat is érinti, ezért nem lenne meglepő, ha a húsok is drágulnának.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akár további 30-40 százalékkal is drágulhat a kenyér. Egy Zala megyei pékmester úgy gondolja, hogy nem fogja tudni kitermelni azt, hogy augusztus 1-vel több mint háromszoros árat kell majd fizessen az áramért, ezért nem tud mit tenni, és egyszerűen felhagy tevékenységével. Azt mondja, hogy már nem tud tovább árat emelni, mert a környéken nincsenek olyan emberek, akik képesek lennének megfizetni a minőséget - írja az atv.hu. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) megbecsülte a várható drágulás mértékét, aminek hátterében az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés áll. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint az Alföldön nagyon gyengék a betakarítási eredmények, a Dunántúlon viszont jobb volt a termés, ezért az ország búzája nincs veszélyben. A MOSZ úgy véli, hogy az állattenyésztők nyeresége is veszélybenvan, a kényszervágások miatt pedig drágulni fog a hús. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06