Váratlan hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Emelkedésnek indult az arabica kávéfajta ára, mely a világ kávétermelésének 70 százalékát adja, és fő termőterülete Brazília. Az árnövekedés hátterében az áll, hogy az aszály miatt szűkült a kínálat az országban ebből a kávéfajtából, emellett a szállítási nehézségek miatt a jövőben további áremelkedésre kell számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az aszályos időjárás miatt szűkült a kínálat Brazíliában az arabica kávéfajtából, ami áremelkedést okoz. Az aszállyal összefüggő terméskiesés akár évekre is visszavetheti a hozamokat ezeken a területeken, így ennek lesznek nagyobb hatásai, dacára annak, hogy Brazília a világ kávétermelésében már nem egyeduralkodó. 

Mindez feltehetőleg ez nálunk is érezhető lesz, hiszen hazánkba is rengeteg brazil kávé érkezik

- mondta az InfoRádiónak Nezvál Máté, a 42 Coffee tulajdonosa, kávépörkölő-mester, kávészakértő. Hozzátette, Brazília részaránya a világ kávétermelésében az arabica fajtából még mindig "kiugróan magas", és a kávéfogyasztási szokások, illetve a felvevőpiacok az elmúlt évek folyamán változtak.

Az eddig tradicionálisan teafogyasztó nemzetek is kezdenek belépni a kávéfogyasztók sorába,
ezért most már a robusta is sokkal nagyobb részarányban jelenik meg. Ez változtat a teljes globális kávépiacon, mert a brazil kávétermelés részesedése ebben nem olyan kiugró, mint korábban volt. A legkiemelkedőbb robusta kávétermelő területek közé Vietnam, illetve Délkelet-Ázsia sorolható.

Nemcsak a Brazíliában is pusztító aszály van hatással a kávé árára, komoly gondot jelentenek ugyanis a globális szállítási és az ellátási láncok fennakadásai, mert a kávét konténerekben szállítják Európába, és az ehhez rendelkezésre álló konténerek és hajók száma korlátozottá vált az utóbbi időben - mondta Nezvál Máté.

A tőzsdén a világ kávétermelésének a tízszerese fordul meg, és sokszor előfordul, hogy a kikötőben állnak a szállítmányok, és várják, hogy adják-vegyék őket. Így az, hogy idén kevesebb lesz a termés, sokszor inkább csak ürügy az áremelésre, mert amit a tőzsdei ármozgásokon látunk, az nem biztos, hogy tükröződik a valós mennyiségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?