Újabb árstopos élelmiszernél ütött be a hiány Magyarországon: üresek a boltok polcai

Újabb árstopos élelmiszernél ütött be a hiány Magyarországon: üresek a boltok polcai

agrarszektor.hu
Több magyarországi boltban hetek óta hiánycikknek számít a kristálycukor, vannak olyan helyek, ahol azt se tudják, mikor lesz legközelebb. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ez azért van így, mert az árstop miatt az emberek felvásárolták a cukrot. A kormány - ahogy a polcokról sok helyen szintén hiányzó tejekkel kapcsolatban - jelezte, ellenőrizni fogják, kaphatók-e az árstopos termékek. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több magyarországi boltban hiánycikké vált a kristálycukor. Vannak helyek, ahol az alkalmazottak se tudják, mikor - olvasható az RTL Híradó oldalán. A csatornának beküldött nézői felvételen jól látszik, hogy az egyik budapesti üzletben üresen állt a cukros polc. A felvétel beküldője azt írta, hogy csak a sokadik üzletben tudott vásárolni. Az egyik helyen az eladót is megkérdezte mi okozza a hiányt, és az erről készült felvételt is elküldte a híradónak. A boltos szerint nem tudják, mikor kapnak ismét cukrot, mert az egész hálózat szintjén beszállítási nehézségek adódtak, és a központba sem érkezik be az áru. A boltosok már nem is rendelhetnek, akkor van cukor náluk, amikor kapnak a központtól leosztást.

Hasonló helyzetről számolt be a Baranya megyei Diósviszló kisboltjának tulajdonosa is, de szerinte a gondok már az árstop bevezetésekor látszottak. Balogh-Gál Erika elmondta, hogy nagyon-nagyon nehéz beszerezni a cukrot. Már a hatósági ár bevezetésekor jóval drágábban tudták beszerezni a nagykereskedelmi üzletekben, és magasabb volt a beszerzési ár, mint amennyiért nekik kellett volna adniuk. A tulajdonos beszélt arról is, hogy sokszor a nagyobb üzletláncoknál próbálják beszerezni a cukrot, de 3 hete a környékükön is alig lehet kapni.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint évek óta egyre kevesebb cukrot állítanak elő Európában, így Magyarországon is. A keresletet azonban mindig ki tudták elégíteni. Az elnök szerint most azért hiánycikk több helyen a cukor, mert a januárban bevezetett árstop miatt többet vesznek az emberek.

Megítélésem szerint a hatósági ár úgy befolyásolja a cukorral kapcsolatos ellátást, hogy alacsony áron kapható a cukor

- mondta el Dorogi Árpád.

A szakember szerint ez megnövelte a keresletet, hiszen az emberek arra számítanak, hogy ezen időszakot követően lényegesen magasabb áron tudják beszerezni ezt a terméket. Ismert, hogy a cukor korlátlan ideig tárolható és önmagában ez a kedvező alacsony ár megnövelte a keresletet. Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg korábban Raskó György, aki szerint a a cukorból pedig az árstopok ellenére sem vesznek többet az emberek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Korábban arról szóltak a hírek, hogy az ország számos boltjában hiánycikké vált a hatósági áras tej is. Ahogy akkor, úgy most is azt válaszolta a kormány, hogy vizsgálják, ha egy árstopos termékekből a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére. Azt is hozzátették, hogy „a jelenlegi ársapka október 1-ig van érvényben, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek majd az árstopok ügyében.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06