Lesújtó, ami a tojás árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Lesújtó, ami a tojás árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Már nem ritka, hogy 100 forint feletti tojással találkozunk a magyar üzletekben. Tagadhatatlanul egész Európát sújtja az élelmiszer-drágulás, de nem mindenhol akkora mértékben, mint itthon. Például egy Svájcban élő magyar egy ottani üzletben olcsóbban találta meg ezt az alapvető élelmiszert, mint Magyarországon. Kérdés, hogy vajon normalizálódhatnak-e egyszer az árak? A válasz nem túl biztató a jövőt nézve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy magyar TikTokker már Svájcban, ebben a rendkívül drága országban is olcsóbb tojást talált, mint amennyibe itt Magyarországon kerül. 30 darab tojás 5 frankba kerül, azaz mostani árfolyamon számolva 2145 forint, tehát darabja 71 forint. Itthon a Lidlben október 7-én 97 forint volt darabja,  30 vásárlása esetén, de azóta 120-130 forintos darabárral is találkozhattunk már. Azt mi, magunk is tapasztalhatjuk, hogy a tojás ára az egekben van: a KSH adatai szerint szeptemberben már 723 forintba került 10 darab tojás, vagyis egy darab ára 70 forint felett jár - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban fontos kiemelni, hogy ez csak az átlag: a 10 darabos, ketreces, M-es tojás darabja a kiskereskedelemi üzletláncokban 92 forintba került, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt 14,5 százalékot drágult. Egyúttal tavaly október elejéhez képest duplázódott az ára az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének október 3-9-i adatai szerint. Az L-es méret már a 106 forintot is eléri, ami egy hét alatt 9,3, egy év alatt 108,5 százalékos áremelkedést jelent. Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára, Molnár Gyöngyi a lapnak elmondta, hogy képtelenség megjósolni azt, hogy meddig maradhatnak velünk a magas árak. Továbbá azt sem lehet tudni, hogy milyen lesz a takarmány, mi lesz az energiaárakkal stb. Idén ráadásul kegyetlen aszály volt, ami nem tett jót a takarmány összetevőinek az árváltozásában, a kukorica és a szója is drágább lett, ezek pedig elengedhetetlenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Arról nem beszélve, hogy a takarmányhoz néhány dolgot be kell hozni külföldről, ezt pedig euróban kell kifizetni - ami szintén nagy gond. A szakember hozzátette, hogy mehetnek még lejjebb az árak, de ahhoz a jelenlegi negatív tényezőknek el kell tűnnie. Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke elmondta, hogy a globális gazdasági hatások valóban nem tesznek jót az elszabaduló energiaárak, illetve a forint folyamatosnak mondható gyengülése miatt, de ez csak az egyik gyökere problémának. Taglalta azt is, hogy a boltok brutális árréssel dolgoznak, előfordulhat, hogy a termelői árra olyan árrést tesznek, ami bőségesen megmagyarázza, miért találhatunk magyar boltok polcain 100 forintnál drágább tojást darabonként. Természetesen a külföldi boltokban is létezik árrés, csakhogy messze nem ennyire magas - és éppen ez okozhatja, hogy külföldi országokban találhatunk a magyarnál alacsonyabb darabonkénti árat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos kiemelni a kereskedelmi láncok esetében, hogy ugye itt van a hatósági ár, ami arra sarkallta őket, hogy a profitot más termékeken realizálják. Azonkívül érdemes azt is megjegyezni, hogy a külföldi boltokban nem tesznek rá akkora profitot a termelői árhoz képest, mint hazánkban, és ez is okozhatja a különbségeket - van itthon árcsökkenési potenciál a tojás esetében is, de hogy mikor láthatjuk ennek csökkenését, egyelőre homályos. Az biztos, hogy ha csökkennek az energiaárak, és mondjuk az euró árfolyama is a forinthoz képest, akkor egy idő után biztosan árcsökkenésnek kell következnie

- mondta erről Pákozd Gergely.

Egyelőre tehát úgy fest, hogy mindenki sötétben tapogatózik az árakat illetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?