Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás

Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás

agrarszektor.hu
Egyre inkább úgy tűnik, hogy heteken belül 150 forintos árcímkével találhatjuk magunkat szembe a tojás esetében a GKI szerint. Ennek oka a már sokat emlegetett aszály és az energiaválság, amik egész Európában felhajtották az árakat, Magyarországon azonban nagyobbat drágult, mint a legtöbb uniós tagállamban, a mostani 100-140 forintos darabár a tavalyi ár két és félszeresének felel meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klasszikus kérdést (a tyúk vagy a tojás volt-e előbb) kicsit kifordítva egyértelmű választ lehet adni: a tyúk ára előbb emelkedett, mint a tojásé. De korántsem ugyanolyan mértékben. Ha a jelenlegi tendencia még egy kicsit folytatódik, a tojás lehet a legjobban dráguló élelmiszer. Az áremelkedés már most is brutális. Az M-es méretű tojást már 110 forintért, az L-es pedig 140-ért is árulják. Tavaly ilyenkor kevesebb mint 50 forintot kértek darabjáét a KSH adatai szerint. Soha nem adta ennyiért a tojásait Selmeczi Béla békés megyei gazda. Azt mondja, többet nem is kérhetne értük, mert nem tudnák elegen megfizetni - olvasható az RTL Híradó oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Márpedig tovább nőnek a költségek, ami miatt 40 év után abba is hagyja a termelést. A takarmány is elképesztő mértékben drágult a pusztító aszály miatt, az elszálló energiaárakról már nem is beszélve. A gazda elmondta, hogy a tojástermelés nagyon villanyigényes, nála is több mint 100 égő ég, emellett mennek a ventilátorok is, támogatás pedig nincsen. A GKI úgy véli, hogy újabb forintgyengülés jöhet, ami által tovább drágulhat a belföldi termelés, valamint a takarmány és az energia is. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, mint mondta, fel kell készülni a 150 forintos tojásra is, de akár még többre is. Minden attól függ, hogy az árfolyam hogyan alakul, illetőleg a mindenféle egyéb költség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?