Itt a figyelmeztetés: bármikor eltűnhet a magyar krumpli a boltokból

Itt a figyelmeztetés: bármikor eltűnhet a magyar krumpli a boltokból

agrarszektor.hu
Igen gyenge volt a hazai burgonyatermés idén, ezért szűk két hónap múlva már nem is lesz a boltokban. Tovább rontja a helyzetet, hogy azoknak a termelőknek, akiknek még van eltárolva burgonyája, rendkívül magas tárolási költségekkel kell szembenéznie.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legrosszabb forgatókönyv valósult meg az étkezési burgonya hatósági árassá válásával a magyar termelők számára. A rendelet ugyanis az új- és az édesburgonya kivételével minden kiszerelésű és minden fajtájú burgonyát érint - olvasható az Infostart oldalán. Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT) sajtóreferense szerint az intézkedéssel az alapvető probléma az, hogy idén nagyjából 11%-kal kevesebb burgonya termett Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Mint ismeretes, az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Magyarországon a 6,4 ezer hektárról mintegy 140 ezer tonna burgonyát takarítottak be a termelők október 18-ig. Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint idén ráadásul az országos termésátlag 22,5 tonna volt hektáronként, 10,3%-kal kevesebb, mint 2021-ben. Kulich Éva beszélt arról is, hogy a magyarok éves burgonyafogyasztása fejenként megközelítőleg 28 kilogrammot tesz ki, így az idei számok tükrében a hazai burgonyakészletek december végéig, január elejéig fognak csak kitartani, azon túl importra szorul az ország.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az, hogy ársapka került a burgonyára, a termelőkre nézve is hatással lesz: noha a kistermelők mostanra már szinte el is adták burgonyájukat, az intézkedés mégis inkább azokat a nagyobb termőterületeken gazdálkodó szövetségi tagokat érintheti hátrányosan, akiknek még tárolóban van a burgonyája. A tárolási költségek hétről hétre, hónapról hónapra rakódnak. Ez amúgy a burgonya mellett a hazai gyökérzöldségeket és a hagymát is sújtja.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint az igazi probléma az, hogy nem lehet tudni, egy ilyen gazdasági környezetben mennyire lesznek bátrak a termelők, és mennyire indítják meg az új évet ugyanúgy, étkezési burgonya termesztésével. Kulich Éva kiemelte, hogy a burgonya termesztési ciklusa februárban kezdődik, amikor a gumót elültetik, ám ahogy az Agrárszektornak korábban elmondta, a termelőknek most kell megvásárolnia a szükséges inputanyagokat és talajjavító, talajfertőtlenítő szereket. A sajtóreferens szerint minél hamarabb válnak pontosabbá a részletek, és minél többször alakul ki együttműködés és párbeszéd a felek között, annál gyorsabban lehet egyeztetni. Mindez annak érdekében szükséges, hogy ne legyen probléma a jövő évi termésmennyiségekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?