Meglepő hírek érkeztek az árstopról: rengeteg bolt bezárhat Magyarországon

Meglepő hírek érkeztek az árstopról: rengeteg bolt bezárhat Magyarországon

agrarszektor.hu
Az élelmiszerárstop kivezetésére kérte a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Úgy látják ugyanis, hogy az intézkedés nem érte el a célját, és az árstopok miatt a vidéken működő kis- és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. Az adatok azt mutatják, hogy mintegy 4 ezer üzlet zárhatott be tavaly az árstopok okozta veszteségek miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre komolyabb veszteségeket okoz az árstop a magyar élelmiszerboltoknak. Mint ismeretes, az intézkedés hatálya alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk, ami mostanra különösen nehézzé vált, hiszen az orosz-ukrán háború, a tavalyi évet meghatározó történelmi aszály és az energiaárak elszabadulása egyenként is komoly plusz terhet jelenten a kereskedőknek, együttesen pedig különösen. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezért az árstop azonnali megszüntetését szorgalmazza - olvasható az ATV.hu oldalán.

Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki

- fogalmazott Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is arról beszélt, hogy a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka: a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet ugyanis nekik kell finanszírozniuk. Ráadásul a rögzített árú termékekre továbbra is nagy az igény.

Ez a fajta termékigény növekmény folyamatosan emelkedik. Még az árstop bevezetésének az elején nem is volt olyan nagy mértékű ez a nyomás, de ahogy gyakorlatilag telnek-múlnak a hónapok, egyre nagyobb az igénytöbblet. Ahogy említettem ez teljesen érthető, hiszen ezeknek az árucikkeknek a fogyasztói ára rögzített elég régóta

- mondta Fodor Attila.

A szakember úgy véli, főként a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. A nagy üzletláncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük. A híradónak nyilatkozó közgazdász több ezerre teszi azon üzletek számát, amelyek 2022-ben az árstop áldozatává válhattak.

A tavalyi első félévben több, mint 2 ezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több, mint 4 ezer kisbolt is bezárhatott

- nyilatkozta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

Hornyák József szerint idén sem várható kedvező változás ebben a tendenciában. A szakértő rámutatott, hogy 2023-ban a szakértők az eddiginél is magasabb inflációt jósolnak.

Az Agrárszektor korábban összegyűjtötte, mi történt az élelmiszerárstop tavaly januári bejelentése óta. Az összefoglaló itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?