Kész, vége, ennyi volt: nem kell senkinek az étolaj itthon, alig veszik a magyarok

Kész, vége, ennyi volt: nem kell senkinek az étolaj itthon, alig veszik a magyarok

agrarszektor.hu
Nem annyira jelentős jelentős, ám annál tartósabb árcsökkenés várható az étolaj alapanyagául szolgáló olajosmagvak világpiaci árában. Az ugyancsak tartósnak bizonyuló keresletcsökkenés előzménye, hogy tavaly, még a nyár elején globális pánik tört ki, mert az orosz-ukrán háború miatt sokan attól tartottak, nem lesz elegendő napraforgóolaj. A pánik hatására azonban most a többlet és a túlzott óvatosság tartja kordában az árakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős lassulás történhet a következő hónapokban az étolaj árának emelkedésében. Egyes optimista várakozások szerint a világpiaci árak tartós csökkenése rövidesen lefékezheti a fogyasztói árak emelkedését is - írt meg a Napi.hu. A felvásárlási árak egyelőre még mérsékelt csökkenése a fogyasztói árakban még nem fog lényeges változást hozni a környező országokban, de visszább fogja az árak emelkedését. Ezt alátámasztják az ENSZ decemberi adatai is. Amin azt a FAO is kiemelte, a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése mind csökkent decemberben a nyomott globális importkereslet, a szezonálisan megemelkedett dél-amerikai szójatermelés és az alacsonyabb nyersolajár okán.

Magyarországon a napraforgó étolaj is az árstopos termékek közé tartozik. Egy liter olaj átlagosan 720 forintba kerül a hazai üzletekben, ennél a terméknél - szemben a kristálycukorral, vagy a 2,8 százalékos UHT tejjel - a készlethiány sem olyan gyakori. Az étolaj piaci áron idehaza, a környező országokban tapasztalható árváltozásokat alapul véve literenként 1200-1400 forint körüli fogyasztói áron lenne beszerezhető.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a napraforgó étolaj kiskereskedelmi beszerzési árai november óta pár forinttal csökkennek, néhány forinttal az eladási ár alatt alakulnak. Idehaza jelenleg a 2021 októberi árat kell fizetni érte a boltokban. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 48,2%-kal nőtt az étolaj fogyasztói átlagára 2021 és 2022 októbere között. Magyarországon a rögzített árnak köszönhetően azonban csupán 1,2%-os volt ez az áremelkedés, míg a környező országok többségében meghaladta a drágulás az uniós átlagot. Csehországban 51,9%-kal, Szlovákiában 72,5%-kal, Szlovéniában 52,8%-kal emelkedett egy év alatt az érolaj ára, míg Romániában az uniós átlagnál némivel kisebb, 46,8%-os volt a drágulás.

Óriási volt a pánik az étolaj hiányától

Az olajosmagvak globális piacán is rendkívül erős pánikot okozott az orosz-ukrán háború. 2022-ben, nyár elején Európa még attól tartott, hogy nem fog tudni elegendő napraforgót és napraforgóolajat importálni Ukrajnából a konfliktus miatt. Az EU a legtöbb mezőgazdasági alapanyagból önellátó, ám a napraforgó-szükséglet egy részét már régóta az ukrán import adja. A sokk a fogyasztókat is elérte: a nyári hónapokban Nyugat-Európában nem volt ritka az étolajnál a pánikvásárlás, miközben az árak 50-100%-os emelkedésnek indultak.

Az étolaj-nagyhatalmak folyamatosan figyelték a kialakult helyzetet

A világ nagy olajosmagvakat termesztő régióira is hatással volt az Ukrajnából induló piaci sokk: a világ legnagyobb pálmatermesztő országai közül India exportkorlátozást vezetett be, mivel az európai hiányt sok gyártó - legalább átmenetileg - pálmaolajjal kívánta helyettesíteni. A legnagyobb pálmaolaj-termelő országok a belső kereslet kielégítése érdekében exportkorlátozó intézkedéseket hoztak. A kiviteli tilalom nem várt következményeként Indonéziában a kapacitáshiány miatt visszaesett a termelés.

Az Egyesült Államok is jóval kevesebb szójaolajra kapott megrendelést, mint amire számítottak. Az USDA jelentésében rámutatott, hogy a szója- és repceolaj egy részét a bioüzemanyag piac veheti át, így a belföldi kereslet élénkülése némileg ellensúlyozhatja az alacsony nemzetközi keresletet.

Bőven jut az ukrán napraforgóból az Európai Unióba

Ukrajnában a harcok ellenére sikerült időben betakarítani a napraforgót, a termésmennyiség is meghaladta a várakozásokat, elérte a 10 millió tonnát. Részben az alacsony ukrán belföldi kereslet miatt több mint 4,5 millió tonna jutott exportra, ennek valamivel több, mint a fele az Európai Unióba érkezik. A következő hónapokban várhatóan tovább fog csökkenni az olajosmagvak világpiaci ára, az viszont egyelőre megjósolhatatlan, hogy a fogyasztók mikor fognak ebből bármit is érzékelni. A várakozások azt mutatják, hogy az árak emelkedése jelentősen lelassulhat, sőt, akár be is állhat egy magas árszint. Az azonban szinte kizárt, hogy a fogyasztók belátható időn belül olcsóbban jussanak hozzá az étolajhoz. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?