Döbbenetes hírek érkeztek a magyar mézről: színt vallottak a hazai méhészek

Döbbenetes hírek érkeztek a magyar mézről: színt vallottak a hazai méhészek

Az átlagosnál melegebb december és január komoly problémákat okozott a mezőgazdaságban, hiszen a szinte tavaszias időjárás hatására jóval kevesebb rovarkártevő pusztult el, mint szokott, ráadásul a növények is elkezdtek idő előtt felébredni a téli álmukból, ami - egy esetleges későbbi és komolyabb fagy esetén - újabb károkkal járhat. Az enyhe időjárás a méheknek és a méhészeknek sem kedvezett, több helyütt elkezdtek mozgolódni a méhcsaládok, másutt a fiasítás is elkezdődött. Mindeközben a méhészek nemcsak a méhcsaládjaik egészsége miatt aggódhatnak, hiszen a felvásárlási árak ősz óta is folyamatosan csökkennek, miközben elképesztő mennyiségben ömlik az európai és a magyar piacokra a külföldi, jelöletlen eredetű és bizonytalan összetételű méz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óvatosan mernek csak bizakodni a magyar méhészek az idei évet illetően, hiszen már mostanáig is elég sok kihívással kellett megküzdeniük. Az enyhe téli időjárás nemcsak a méhcsaládokra volt kedvezőtlen hatással, de sok növényben idő előtt beindította az életet, így például Tolna megyében januárban virágba borult a mogyoró, a méhek pedig elkezdtek rendszeresen kirepülni. Ez nemcsak a telelési ciklusukat szakította meg, de beindította a méh-anyák petézését akkor, amikor a teljes nyugalom időszakában kellene lenniük a családoknak, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Az időjárás mellett a tartósan alacsony felvásárlási árak okoznak komoly problémákat az ágazat szereplőinek. Mint ismeretes, a méhészek már tavaly ősszel is arra panaszkodtak, hogy a felvásárlók felháborítóan keveset kínálnak a termékükért cserébe, de keveset is vásárolnak. Az Agrárszektor által korábban megkérdezett termelők elmondták, abban a helyzetben csak azok adták el a mézüket, akiknek már nem voltak tartalékaik, a többiek azonban kivárásra játszottak, és abban reménykedtek, később feljebb fognak menni az árak. A felvásárlási árak bezuhanását a méhészek egyöntetű véleménye szerint az okozta, hogy Ukrajnán keresztül hihetetlen mennyiségű, ám bizonytalan származású és összetételű méz és mézkészítmény árasztotta el a magyar és az európai piacokat, leszorítva ezzel az árakat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A külföldi termékek beáramlása mostanra olyan méreteket öltött, hogy Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 30-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere kérte az Európai Bizottságot az európai piacon található mézkeverékek származásának szigorúbb szabályozására. A fellépés indoklása az volt, hogy a kétes eredetű és minőségű, főként harmadik országokból származó keverékek komoly veszélyt jelentenek az európai méhészekre, és rontják a mézek iránti fogyasztói bizalmat is. De hogyan látják a helyzetet a magyar méhészek? Mit gondolnak, mi várható az időjárás terén, és milyen trendek tapasztalhatóak most a felvásárlási árak kapcsán? Az Agrárszektor erről kérdezte meg az ágazat szereplőit.

Illés András, a Veszprém megyei Illés Méhészet vezetője elmondta, hogy a környéken a méhek még az első tavaszi tisztuló kirepülés előtt vannak. Máshol már megvolt ez a kirepülés, de feléjük még nem, ezért most még nem tudják megmondani, milyen az egészségi állapotuk. A szakember szerint mostanáig valószínűleg jól teleltek a méhcsaládok, a nagyobb pusztulások elkerülték őket, de nagyon sok múlik a következő hetek időjárásán, ezért egyelőre még korai bármit is mondani. Az azonban kijelenthető, hogy az idei enyhe tél kevésbé volt jó hatással a méhekre, mert korán megindult a fiasítás újrakezdése, sőt, lehettek olyan családok is, ahol le sem állt. Ez pedig nagyobb veszteségeket is okozhat, a méhek elszakadhatnak a méztől, ráadásul a fiasítás alatt ilyen időben fűteni kell a kaptárokat. Emellett a növényeket is megviselte a januári rekord meleg, tette hozzá Illés András. A méz felvásárlási árát illetően a Veszprém megyei méhész elmondta, hogy mostanra még rosszabb a helyzet, mint amilyen ősszel volt, ugyanis azóta tovább estek az árak, ráadásul kevesebbet is vesznek a felvásárlók a termelőktől. Ez főleg azoknak okoz nehézséget, akik az árak növekedésében bízva kivártak. Illés András végezetül beszélt arról is, hogy a fogyasztói árak a méz esetében is emelkedtek, így ők is kénytelenek voltak minimálisan emelni az áraikon.

A békési Skara Méhészet vezetője, Skara László kérdésünkre elmondta, hogy még nem nézte meg, milyen állapotban vannak a méhek, azt azonban megerősítette, hogy az enyhébb időjárás hatására az anyák hamarabb elkezdenek petézni, és nő az élelemfogyasztás, így hamarabb elfogyhat a táplálék a kaptárokból. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel nem voltak komolyabb hidegek, így a kaptárakban a túlélő okozhatnak még gondokat. Skara László tapasztalatai szerint sem mozdult feljebb a méz felvásárlási ára, sőt, tavaly ősz óta nem is nagyon vásárolnak fel mézet, és ez most a legnagyobb probléma az ágazatban. A méhész rámutatott, hogy aki főállásban méhészkedik, és az őszi alacsony árak későbbi emelkedésében bízva kivárt, az most eléggé rosszul járt. Skara László beszélt arról is, hogy ő maga állás mellett méhészkedik, így megteheti, hogy nem adja el nyomott áron a termékét, de sokan nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. A méhész főleg közvetlenül próbálja meg értékesíteni a mézet, és utoljára ősszel emelt árat, mert a piac nem igazán teszi lehetővé ezt a lépést.

EZ IS ÉRDEKELHET

May Gábor, a Baranya megyei Maybee tulajdonosa arról számolt be, hogy feléjük az időjárás nem zavarta meg a méhek bioritmusát, akik a telelés szempontjából most nyugalmi állapotban vannak. A hűvösebb éjszakák miatt a természet sem éledt még fel, nem indultak meg a rügyek - mondta el a szakember, hozzátéve, hogy minél később indulnak meg a növények, annál kisebb az esélye annak, hogy ezek megfagyjanak. A méhek egészségi állapotát illetően May Gábor úgy fogalmazott, hogy nem nyúltak bele a kaptárokba, de a méhek telelő, fürt állapotban vannak, lelassult az anyagcseréjük. A szakember szerint, noha a decemberi időjárás melegebb volt, ez összességében nem befolyásolta a méhcsaládokat. Azok, amik addig megbetegedtek, legyengültek vagy megatkásodtak, azok az év végére elpusztultak. Ám amióta lehűlt az idő, úgynevezett kaptárfogságban vannak a méhek. Azóta nem nézték meg őket, így nem tudják, történt-e további méhcsalád-pusztulás. May Gábor beszélt arról is, hogy amikor a hőmérséklet tartósan 10-14 fok körül lesz, akkor várható egy kirepülés, és ekkor tudják majd megvizsgálni a méhcsaládokat. A felvásárlási árakat illetően a Maybee tulajdonosa is további csökkenést tapasztalt, mint mondta, ez egyre komolyabb problémát jelent az ágazat szereplőinek. May Gábor kiemelte, hogy akik korábban nem adták el a mézüket, mert alacsonynak tartották az árakat, azok mostanra még rosszabb helyzetbe kerültek. És aki nem rendelkezik a szezonindításhoz kellő tőkével, annak nagyon nehezen fog elindulni az idei termelési éve. A szakember is úgy látja, hogy alacsony árak alapvető oka az Ukrajna felől érkező méz, ami lenyomta a magyar és környező európai országok felvásárlási árait. May Gábor elárulta, hogy ősz óta sem ő, sem a közvetlenül értékesítő kollégái nem emeltek az áraikon.

Nagyné Tóth Aranka, aki férjével Nagy Attilával és gyermekeivel együtt viszi a sajókazai Mr. Méz nevű családi vállalkozást, kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem tudják, milyen állapotban vannak a méhcsaládjaik, mert az időjárás miatt nem lehet kaptárt bontani, de ránézésre és küllemre megvan minden család. Az idei enyhe tél azonban nincs jó hatással a méhekre. Nagyné Tóth Aranka elmondta, hogy a méhek hidegebb időben több élelmet fogyasztanak, enyhébb teleken azonban hamarabb elkezdődik a fiasítás, és elszaporodhatnak az atkák is, de a növényzetnek se volt jó ez a melegebb időszak. A felvásárlási árakat illetően Nagyné Tóth Aranka is arról számolt be, hogy egyáltalán nem nőttek tavaly óta, ráadásul ömlik az ellenőrizetlen eredetű és összetételű, "csinált" méz Ukrajnából. A szakember szerint van olyan támogatott feldolgozó, ami nem a magyaroktól vásárolja fel a mézet, hanem a külföldi árut veszi már csak. Nagyné Tóth Aranka szerint a vámkedvezmények miatt ellenőrzés nélkül kamionokkal hozzák be a mézeket és mézkészítményeket Ukrajnából, de nem lehet tudni, ezek valójában honnan származnak. A szakember végezetül beszélt arról is, hogy ősz óta nem emeltek az áraikon, próbálják tartani az akkori szintet. Nagyné Tóth Aranka ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a boltokban tapasztalható nagy áremeléseket is indokolatlannak tartja.

Összességében elmondható, hogy ősz óta tovább romlott a magyar méhészek helyzete. A terméküket nem tudják megfelelő áron értékesíteni, ráadásul ami felvásárlás van, az is csekély mértékű. Akiknek ez a fő tevékenységük, azok számára a könnyen kritikussá válhat a helyzet. Az ágazat szereplőinek ráadásul további gondokat okozhat az évszakhoz mértek szokatlanul enyhe, már-már tavaszias idő, ami decemberre és januárra jellemző volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14