Itt az új gigaberuházás: óriási malomipari vállalkozás jött létre Magyarországon

Itt az új gigaberuházás: óriási malomipari vállalkozás jött létre Magyarországon

MTI
A Gyermelyi Zrt. 6,5 milliárd forintot meghaladó beruházással épített új malmot adott át pénteken, ezzel a vállalat Magyarország legnagyobb, egy telephelyen belül üzemelő malomipari vállalkozását hozta létre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Varga Mihály pénzügyminiszter a malom átadása előtt elmondta, a társaság a beruházáshoz a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott. A miniszter kiemelte, az elmúlt nyolc évben 250 támogatási szerződés jött létre a program keretében, 570 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhatott meg, ebből mindegy 133 milliárd forintnyi kötődik az élelmiszeriparhoz.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója elmondta, az új malom napi 300 tonna lágybúza őrlésére képes. A fejlesztéssel a meglévő két malom teljesítményével együtt napi 800 tonnára emelkedik a Gyermelyi Zrt. őrlési kapacitása. Ez a tésztagyár és a magyar partnerek ellátása mellett a külföldi vevők kiszolgálását is lehetővé teszi. A malom megépítése után 3 milliárd forintos fejlesztéssel növelik a gabonatároló kapacitást, nyárra készül el egy 40 000 tonnányi gabona tárolására alkalmas rendszer. A vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt termékpályát működtet, mely európai szinten is egyedülálló. A liszt termelését megalapozó növénytermesztési ágazat 8200 hektáron gazdálkodik 250 termelőt fog össze - ismertette az elnök-igazgató. A vállalatcsoport az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagot szaporítja, majd eljuttatja a termelési közösségben résztvevő gazdákhoz.

A Gyermelyi Zrt. piacvezető Magyarországon a tojástermelésben is. Farmjain jelenleg évente 140 millió darab tojást termel, melynek egy részét héjas tojásként értékesíti, a többit pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel, naponta akár 700 000 darabot. A tésztagyár Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme. Névleges kapacitása eléri az évi 70 ezer tonnát. Az üzemben 2022-ben közel 42 000 tonna tészta készült, melynek több mint 35 százaléka külföldön talált gazdára.

A Gyermelyi Zrt. 2020-ban közel 29 milliárd, 2021-ben 27 milliárd forint konszolidált árbevételre tett szert. A társaság adózott eredménye 2020-ban 1,6 milliárd, 2021-ben 1,3 milliárd forintot tett ki. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 22 milliárd forintot fordított beruházásokra, csak 2022-ben több mint 6,6 milliárd forintot szánt fejlesztésekre. A társaság csaknem 600 embert foglalkoztat közvetlenül, az általuk szervezett termelési integráció több ezer családnak jelent biztos megélhetést.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58