Több száz millióból fejlesztett Magyarország egyik legnagyobb malomipari vállalata

Több száz millióból fejlesztett Magyarország egyik legnagyobb malomipari vállalata

MTI
Fejlesztette malomipari technológiáját a törökszentmiklósi Kunsági Malom Kft., a mintegy 600 millió forintos beruházás során 10 ezer tonnával bővült a cég búzaraktározási kapacitása - közölte a kft. közleményben az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint a kft. a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán a beruházásra csaknem 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, emellett csaknem 200 millió forint visszatérítendő hitelhez jutott. A beruházáshoz mintegy 200 millió forint saját forrással járult hozzá a cég. A beruházásnak köszönhetően az eddigi 35 ezer tonna búzaraktározási kapacitás 10 ezer tonnával bővült, korszerű nagy teljesítményű fogadó-, tisztítórendszert építettek ki.

Az elmúlt 25 év során mintegy másfél millió tonna gabonát megőrlő malom megkopott tisztítórendszere, malmi technológiája megújult, kapacitása bővült. A korszerű táplálkozási igényeket kielégítő rozs, tönkölybúza, teljes kiőrlésű búzalisztek előállítása korszerűsödött, szitarendszerét korszerű, nagyobb teljesítményű berendezésre cserélték - ismertetik a közleményben. A megnövekedett teljesítmény a higiéniai követelmények javulása, a választékbővítés mind a lakosság, fogyasztók igényének kielégítését szolgálja - írták. A 41 embert foglalkoztató cég az Európai Unió több országába, főként Romániába értékesít, de az Európai Unión kívül is van piaca. A termékek 70 százalékát belföldön értékesítik, 30 százalékot exportálnak.

A törökszentmiklósi malomipar hagyományain 2014-ben elindult Kunsági Malom Kft. fő tevékenysége az ország első, napi 288 tonna kapacitású Bühler malmához kapcsolódó normál (astivum) búza őrlése. Termékeit ömlesztett, zsákos és kis kiszerelésű formában juttatja el a sütőipari, élelmiszeripari és lakossági fogyasztóihoz. A saját márkája, a bő 50 éves hagyományokra visszatekintő "Kunsági" név, amely hazai és nemzetközi védettséget élvez. A cég profilja 2019-ben a Karcagon épült kukoricamalom termékeivel bővült. A korszerű technika lehetőséget ad mind az étkezési, mind az ipari kukoricalisztek, darák, speciális extrudálásra szánt termékek előállítására. A modern táplálkozási igények kielégítéséhez külön malmot üzemeltetnek, amelyben magas rosttartalmú rozs, tönköly, teljes kiőrlésű búza, graham őrleményeket állítanak elő.

A nyilvános cégadatok szerint a törökszentmiklósi Kunsági Malom Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2020-ban 6,571 milliárd forint, adózott eredménye 312 millió forint volt. Az előző évben, 2019-ben 5,055 milliárd forint árbevétel mellett 218 millió forint nyereséget ért el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?