Hova tesszük majd a kukoricát és a napraforgót?

Hova tesszük majd a kukoricát és a napraforgót?

A tavalyi átmenő készletekkel és a kalászosok mostani betakarításával javarészt felteltek a hazai raktárkapacitások a gabonapiacon, ráadásul egyelőre szinte áll a forgalom, vagyis úgy tűnik, mind a vevők, mind pedig az eladók a másik félre várnak, az árelképzelések egyelőre távol vannak egymástól. Ha mindez tartós marad, akkor problémás lehet az őszi betakarítású növények, a kukorica és a napraforgó termésének elhelyezése. Bár utóbbiak esetében természetesen még nem mondhatók pontos számok, de ha minden jól alakul a földeken, akkor akár 8 millió tonna áru érkezhet október-november folyamán a raktárakba, ahonnan addig hasonló mennyiségű búzát kellene eladni. Az export és a malmi kereslet ugyanakkor takaréklángon van egyelőre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tele vannak a hazai gabonaraktárak az ókészlettel és a frissen betakarított kalászos terméssel, miután az árpa aratása befejeződött és a búza esetében is napokon belül végéhez érnek a munkák – ha az időjárás engedi. A piac ugyanakkor meglehetősen leült, és egyelőre nem világos, hogy milyen ütemben kerül ki a raktárakból a most betárazott termés – márpedig két hónap múlva jön a kukorica és a napraforgó.

Ősszel lehetnek problémák

Ennek egyik, de talán legjellemzőbb indikátora az olasz vevők, illetve az őket képviselő hazai üzletkötők jelenléte, amely idén lényegesen alacsonyabb, mint amit a korábbi esztendőkben megszokhattunk.  Elmaradásuknak több oka lehet: lehet, hogy a tavalyi ukrán áru szorította ki a magyar terményt az olasz piacról, és előfordulhat, hogy sokuk ismét erre vár.

A kalászos értékesítése tehát egyelőre meglehetősen lanyha, az aratás után általában nagyobb mozgás szokott lenni. Ezzel együtt sem vár a nyárra raktározási problémákat Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Igaz, hozzátette:

az őszi betakarítású növények, így a napraforgó és a kukorica elhelyezése már problémás lehet.

Kérdés, mennyi jön be

Hogy ez milyen terménymennyiséget jelent, azt természetesen ma még nem lehet megmondani. A jó kezdeteket, a bőséges csapadék miatt várt jó termést az újabb folyamatok már árnyalják. A napraforgó esetében a csapadék túl soknak bizonyult, ráadásul a deszikkálás kérdése jelenleg problémába ütközik a növények magassága és a szabályozás kétértelműsége miatt – ez pedig kihathat a végső terméseredményekre.

A kukorica esetében is vegyes a kép. Az ország nagy részén rengeteg csapadék esett, de így is vannak területek, különösen az Alföld déli részein, ahova nem jutott elegendő eső – néhány helyen tehát még a kukorica is gyengén alakul. A magas inputanyag-árak miatt tavaly ráadásul meglehetősen gyengén műtrágyáztak sokan, ez is éreztetheti majd a hatását a terméseredményekben.

Nincs forgalom a kalászosok piacán

Reálisan raktárhiány valóban a kukorica és a napraforgó betakarításánál fordulhat elő több helyen is – erősítette meg lapunknak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára is.

Ennek már azért is van esélye, mert tudomásunk szerint a búza nem olyan ütemben hagyja el az országot, amint kellene. Továbbra is meglehetősen magas az export-árualapunk.

Ez az export-árualap hozzávetőleg 3 millió tonna lehet, amely a mostani, leült piacon még sokáig foglalhatja a helyet az ősszel érkező napraforgó és kukorica elől.

Ha nem ürülnek a raktárak, akkor egyértelmű, hogy problémák lehetnek majd betakarításkor

– tette hozzá.

Egyelőre nincs gond, de hamar itt az október

A főtitkár hozzátette: ez a kalászosokat nem érinti még, a már learatott termés és a még hátralévő néhány százaléknyi területről származó búza – amennyiben nem verte el végleg az eső - elhelyezése egyelőre nem okoz problémát.

Pótsa Zsófia szerint az őszi termés – bár természetesen biztos számok még sokáig nem mondhatók – összességében 8 millió tonnát tehet ki, vagyis a kukorica és a napraforgó együttesen ekkora raktárkapacitást fog lefedni.

Nem egyeznek az elképzelések

Ez főként az exportra érvényes. A nagy vevőnek számító malomipar esetében a nagy átmenő készletek miatt sincs jelenleg érdemi vásárlás – ráadásul itt komolyan szerepet játszik a minőség.

Egyre inkább úgy látjuk, hogy idén sok a takarmány-, kevés a malmi minőség. Érdekes arányok alakultak ki, nagyjából most az látszik, hogy a búza csak mintegy harmada éri el a malmi szintet, a többi pedig takarmánybúzának tekinthető.

A kevesebb, jobb minőségű áruval pedig a termelők kivárnak, arra számítva, hogy később jobb áron értékesíthetik azt – ez is visszafogja a piacot, ahol jelenleg ideiglenes patthelyzet látszik kialakulni.

A termelők ilyen várakozása egyébként indokoltnak is látszik, a piac ugyanis arra számít, hogy élesen el fog válni a takarmány- és a malmi búza ára idén. Míg a korábbi években nem volt nagyarányú különbség a két kategória árában, az idei folyamatok révén ez kifejezettebb lehet, vagyis a malmi minőség tartása egyelőre valóban jó taktikának tűnik a termelők részéről.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?