Aggasztó dolog derült ki az ivóvízről Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Aggasztó dolog derült ki az ivóvízről Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az ENSZ 2023-as vízügyi világjelentése szerint a Földön az emberek több mint egynegyedének nincs tiszta ivóvize, csaknem felének pedig nincs hozzáférése WC-hez. A szakértő szerint a jövőben Magyarországon is veszélybe kerülhet egészséges ivóvízhez való hozzájutás, amit egészen mostanáig adottnak vettünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ környezetvédelmi mérnöke szerint mostanra már hazai viszonylatban is látható, hogy sokszor probléma az egészséges ivóvízhez való hozzájutás, főleg a nyári időszakban. A szakértő szerint ez később várhatóan még komolyabb gond lesz - olvasható az Infostart oldalán. Bufa-Dőrr Zsuzsanna szerint a magyarok szerencsésnek mondhatják magukat az ivóvíz mennyiségét és minőségét illetően is. Az országban elsősorban mélységi, védett rétegvízbázisokat használnak ivóvíz-ellátásra, illetve parti szűrésű vízbázisokat - mint például a fővárosban is. Mennyiségi problémák ritkábban vannak, minőségi problémák viszont az elmúlt években annál gyakrabban előfordultak, amelyek során a mélységi vízbázisokban lévő arzén okozott gondot. A szakértő szerint a mára kiépült vízminőség-javító technológiák eredményeképpen viszont már elenyésző számú településen okoz problémát az arzén.

A vízbázisok az olyan felszíni, szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben is védettek, mint például a mikroszennyezők, gyógyszermaradványok. Az ENSZ jelentése többek között arra mutat rá, hogy a víz 70%-át a mezőgazdaság használja fel, illetve hogy az elmúlt 40 évben évente durván 1%-kal emelkedett a vízfelhasználás. A hazai viszonyok alapján Magyarországon is jelentős mennyiségű vizet használnak a mezőgazdaságban.

Ismereteim szerint azért viszonylag alacsony százalékban öntözik a mezőgazdasági területeket. Szerencsére minden vízfelhasználással szemben elsőbbséget élvez az ivóvíz

- mondta Bufa-Dőrr Zsuzsanna.

A népegészségügyi hatóság adatai alapján Magyarországon az emberek nagyjából 95%-a közműves ivóvízzel ellátott. További 3%-uk egyedi vízellátórendszerekből kapja az ivóvizet, melyek régi téeszterületek, külterületi üzemek. A lakosság 2%-ának, vagyis körülbelül 200 ezer embernek az ivóvízellátása ma is ismeretlen. Ők elsősorban a saját kútjuk vizét használhatják, vagy a közműves vízellátórendszerből, közkifolyóról juthatnak ivóvízhez. Egyik ellátás sem biztonságos, a magánkutas ellátás esetén a mikrobiológiai vízminőség, vagy a nitrit és nitrát okozhat kockázatot. Bufa-Dőrr Zsuzsanna szerint az is problémás, ha az emberek nincsenek tisztában ennek a vízfogyasztásnak a kockázataival.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?