Elárulta az agrárközgazdász: ezért csökkenthetett egyes élelmiszerek ára itthon

Elárulta az agrárközgazdász: ezért csökkenthetett egyes élelmiszerek ára itthon

agrarszektor.hu
Raskó György agrárközgazdász szerint nem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellenőrzései miatt lettek olcsóbbak bizonyos élelmiszerek - nyilatkozta az RTL Híradónak. Mint mondta, a tejnél például azért volt árcsökkenés, mert jelentősen csökkent a nyerstej ára, illetve mert a magas árak miatt kevesebb tejterméket vásároltak az emberek. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A GVH január 20-án kezdett gyorsított ágazati vizsgálatokat végezni azért, hogy kiderítsék, miért lőtt ki a tejtermékek, és több tartós élelmiszer ára. A Gazdasági Versenyhivatal szerint akár 20-30 százalékkal is csökkenhetett néhány élelmiszer ára, részben a gyorsított ágazati vizsgálataiknak köszönhetően.

Raskó György cáfolja ezt, szerinte nem a GVH ellenőrzései miatt lettek olcsóbbak bizonyos élelmiszerek. A szakértő szerint teljesen más áll az árcsökkenések mögött. A tejnél például amiatt volt árcsökkenés, mert jelentősen csökkent a nyerstej ára, illetve mert a magas árak miatt kevesebb tejterméket vásároltak az emberek. Az agrárközgazdász szerint tehát a fogyasztás visszaesése, a nyersanyagárak csökkenése és a forint erősödése áll az árcsökkenés mögött. 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?