Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: óriási változás jön a boltokban augusztustól

Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: óriási változás jön a boltokban augusztustól

agrarszektor.hu
Szokatlan időpontban, hétfőn 10:30-kor jelentkezett be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az eseményen bejelentették, hogy a kormány augusztustól lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelmiszerek vásárlására augusztustól. Emellett szó volt arról is, hogy árplafont fognak bevezetni a kkv-k áramszerződéseinél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelmiszerek vásárlására augusztustól - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón. A miniszter beszélt arról is, hogy a döntés értelmében a munkavállalók a kártyák kereteit 200 ezer forinttal megemelhetik, hozzátéve, hogy a munkáltatók pedig a lehető legkedvezőbb adózási járulékfeltételek mellett tehetik meg a dolgozóik támogatását. Gulyás Gergely elmondta, hogy az intézkedés augusztus 1-től december 31-ig lesz hatályban.

A kormány árplafont vezet be a kkv-k energiaszerződéseinél

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy a tavaly ősszel nagyon magas árszinten, 250-300 euró/MWh körül/felett megkötött idei évi áramszerződésekbe kormány bele fog avatkozni, és árplafont fognak bevezetni. A legmagasabb árat július 1-jétől 200 eurón állapítjuk meg, ez a nettó ár - jelentette be Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a beavatkozás csak három szektort érint:

  • a feldolgozóipart,
  • a szálláshely szolgáltatást,
  • és a raktározás-szállítást

Ezek termelő, vagy termeléshez kapcsolódó tevékenységek, ezért a gazdasági hatásuk jelentős, az inflációs hatásuk is - indokolta Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, hogy a kormány cserébe azt várja a vállalkozásoktól, hogy növeljék a gyártási kapacitásukat és ne emeljék az áraikat, az MKIK vállalja az ellenőrzést. A miniszter jelezte: az intézkedés több, mint 5 ezer céget érint, 40 milliárd forintos kiadással jár majd.

Rendben elindultak a kötelező bolti akciók

2023. június 1-jén elindultak a kötelező bolti akciók, és ezekkel párhuzamosan az ellenőrzések is. Erről már Szentkirályi Alexadra kormányszóvivő beszélt, aki hozzátette, hogy a kötelező árstopok kapcsán is szigorúan vizsgálták a szabályok betartását, több mint 1 milliárd forint bírságot róttak ki a kiskereskedelmi láncokra a szabálytalanságok miatt.

A kormányszóvivő ismertette, a hatóság szakemberei hetente 50 boltot ellenőriznek a kötelező akciók és az árstopok miatt. Az eddigi tapasztalat az, hogy megfelelően elindultak a kötelező bolti akciók, ráadásul a kereskedők nem csupán 10%-ot engedtek az előző 30 nap legalacsonyabb árához képest, sok termék esetében nagyobb kedvezményeket biztosítanak.

Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy kormány a következő ülésén dönt az árstopok meghosszabbításáról, vagy kivezetéséről. Egyelőre az biztos, hogy június 30-ig maradnak az intézkedések.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?