Nehéz idők várnak ezekre a magyar cégekre 2023-ban: csak így kerülhetik el a bajt

Nehéz idők várnak ezekre a magyar cégekre 2023-ban: csak így kerülhetik el a bajt

agrarszektor.hu
A Niveus Consulting Group által készített felmérés alapján Magyarországon a gazdasági válság hatására 2020-2022 között közel 50 százalékkal is csökkenhetett a magyarországi kis- és középvállalkozások értéke, amennyiben a cégvezetők nem reagáltak megfelelően a környezeti változásokra. A lengyelországi KKV-k ugyanezen időszak alatt 40 százalékkal veszítettük értékükből, míg a cseh vállalkozások csupán 34 százalékkal. Az értékcsökkenést a megfelelő üzleti tervezés, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, valamint az ESG rendszer tudatos tervezése ellensúlyozhatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdasági válság hatása a mindennapjainkban is megfigyelhető, az élelmiszer-, és alapanyagárak jól tükrözik a makrogazdaságban bekövetkezett változásokat. A drágulás mértéke ezen esetekben könnyen számszerűsíthető, ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az elmúlt években a vállalkozásunk értéke hogyan alakult, hiszen cégértékelésre ritkán kerül sor a kis- és középvállalkozások életében. A Niveus Consulting Group makrokörnyezeti adatok alapján felmérte a magyarországi kis- és középvállalkozások cégértékének lehetséges alakulását az elmúlt két esztendőt illetően. Ennek során azt kutatták, hogy a makrogazdaságban bekövetkezett változások (kamatkörnyezet alakulása, befektetési lehetőségek kockázata) milyen hatást gyakoroltak a vállalkozások értékére vonatkozóan a 2020. december 31. és 2021.december 31., valamint a 2021. december 31. és 2022. december 31. időpontok között - derült ki a csoport közleményéből.

Egy vállalatértékelés során a potenciális befektető elvárt hozama kerül összehasonlításra a befektetés, azaz a vállalat jövőben várható hozamával. A befektető az elvárt hozamát egyéb, értékpapírpiaci befektetési lehetőségek alapján képes megállapítani. Az évről évre megfigyelhető kamatnövekedés, valamint a tőzsdei befektetések fokozódó kockázatossága magasabb elvárásokkal ruházza fel a befektetőket, így a vállalkozásoknak is arányosan magasabb éves hozamot kell elérnie ahhoz, hogy cégértékük ne csökkenjen. A felmérés során a Niveus azt az állapotot vizsgálta, hogy mennyivel csökken a vállalkozások értéke, amennyiben a szokásos üzletmenetet folytatva nem törekednek az említett hozamkompenzációra. Az értékelés eredménye összehasonlításra került a Lengyelországban, valamint a Csehországban megfigyelhető változásokkal is.

Németh Balázs, a Niveus Consulting Group tranzakciós tanácsadási üzletágának szenior tanácsadója kiemelte, hogy a felmérés alapján az állapítható meg, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások értéke 2020. december 31. és 2021. december 31. között 15%-kal, míg 2021. december 31. és 2022. december 31. között 38%-kal csökkent a gazdaságban bekövetkezett változások hatására. A két év tekintetében bekövetkezett értékcsökkenés összesen 47%-nak felel meg, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások értéke ezen idő alatt akár felére is csökkenhetett, amennyiben a tulajdonosok és a cégvezetők nem tették meg a kellő intézkedéseket a válság kezelésére. A lengyelországi kis- és középvállalkozások esetében minimálisan jobb gazdasági környezetről beszélhetünk, cégértékükben 2020-ról 2021-re 14%-os, míg 2021-ről 2022-re 30%-os csökkenés figyelhető meg. A legmérsékeltebb változás a csehországi kis- és középvállalkozásoknál mutatkozik, a vizsgált időpontok között 9%-os és 28%-os mértékben csökkentek a cégértékek.

Tanácsok a cégérték-csökkenés ellensúlyozására

A gazdasági válság cégérték-csökkentő hatását a vállalkozások tulajdonosai és vezetői a megfelelő intézkedésekkel képesek lehetnek ellensúlyozni. Ezen intézkedések közül számos cég- és iparágspecifikusnak tekinthető, ugyanakkor az alábbiakban bemutatásra kerülő pontok minden vállalkozás életében aktuálisnak számítanak. Gazdasági válság esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő üzleti tervezésre. A makrogazdaságban bekövetkezett változások jelentős hatást gyakorolnak az egyes vállalkozások üzleti tevékenységére, ezáltal bevételeire és költségeire is, így a megelőző években készített üzleti terv felülvizsgálata mindenképp indokoltnak tekintendő napjainkban is.

A válság során begyűrűző energiaár-növekedés jelentős mértékben megnövelte a vállalkozások költségeit, mely nagyban hozzájárult értékük csökkenéséhez is. Ezzel párhuzamosan az alacsony rezsiköltségekkel rendelkező cégek manapság kiemelkedő befektetési lehetőségekkel kecsegtetnek. Megfelelő finanszírozás mellett ezek alapján a magyarországi kis- és középvállalkozások számára az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások is megfelelő eszközei lehetnek a válság kezelésének. Az elmúlt években a vállalkozásoknak meg kellett ismerkedniük az ESG (Environmental, social, and corporate governance), azaz a környezeti, a társadalmi és a vállalatirányítási hatások összegző fogalmával is. A vállalkozások megfelelő környezettudatossága, kapcsolatrendszere, vallott elvei kimutatottan értéknövelő hatással rendelkezhetnek, amennyiben kellő figyelmet fordítanak ezen pontokra a cégvezetők. A vállalatértékelési szakembereket megfigyelhetően egyre jobban foglalkoztatja az ESG hatásának számszerűsítése, mely a jövőben kiemelt fontosságú paramétere lehet a cégérték megállapításának is. A kis- és középvállalkozások esetében jelentős értéknövekedést generálhat az ESG rendszer tudatos tervezése is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?