Gigaberuházás Kecskeméten: 1 milliárdból fejlesztett a takarmányipari cég

Gigaberuházás Kecskeméten: 1 milliárdból fejlesztett a takarmányipari cég

MTI
Közel egymilliárd forintos beruházással új csarnokot épített és gyártóeszközöket szerzett be, napelemes rendszert telepített és kutatás-fejlesztésbe is kezdett a takarmánygyár építői és technológiai szolgáltatásairól ismert Abraziv Kft. - közölték a cég ügyvezetői az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mondik Zsolt, a kecskeméti székhelyű cég egyik ügyvezetője kiemelte: a projekt mintegy 323 millió forint, feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar multi programból. Ezt egészítette ki a vállalkozás vezetése több mint 645 millió forinttal. A legnagyobb volumen az ingatlanberuházás volt, amelynek keretében egy 860 négyzetméter alapterületű szerelőcsarnok és egy hozzá kapcsolódó 200 négyzetméteres szociális blokk épült.

A szerelőcsarnokban a gépek festés utáni összeszerelését, funkcionális tesztjét és csomagolását végzik. A fejlesztéssel javult a minőség, nőtt a gyártói kapacitás. A projekt keretében néhány gyártást és szerelést segítő termelőeszközt is beszereztek, de létesítettek egy 50 kilowatt teljesítményű napelemparkot is, amellyel az elektromosenergia-igényük negyedét tudják megtermelni - tette hozzá. Mindezek mellett kifejlesztettek egy nagy teljesítményű őrlőművet állati takarmány gyártásához. A berendezés hiányt pótol, az általa elérhető minőség kedvező hatással van az állatok tápanyag-hasznosító képességére - mondta. Az új típusú őrlőmű univerzális, más iparágakban is alkalmazható például a hulladékfeldolgozásban, akár műanyag (PE), vagy nyomtatott áramköri alaplap visszaőrlésére - fogalmazott. Mondik Zsolt hangsúlyozta: a fejlesztések eredményeképpen a termékkibocsátási lehetőségük nagyjából 15-20%-kal növekedett.

Turák József, a cég másik ügyvezetője felidézte: az 1984-ben alapított cégük két fő tevékenysége az ipari mechanikus fémfelület-tisztítás, különböző felülettisztító berendezések fejlesztése és gyártása, valamint a takarmányiparra és az ömlesztett anyagkezelő technológiára épülő gépgyártás és forgalmazás. A vállalkozásnak 1991-ben mindössze 6 munkavállalója volt, 2016-ban 84, jelenleg pedig már 158. A kilencvenes évek elején az árbevétel 12 millió forint volt, 2017-ben megközelítette az ötmilliárd forintot, 2022-ben pedig már átlépte a 13 milliárdot - ismertette a cégvezető. Hozzátette, hogy 2023-ban némi visszaesés volt érzékelhető megrendeléseikben, így a tavalyi évet is hasonló eredménnyel zárják, mint a 2022-es esztendőt.

A cég takarmányipari berendezéseit a belföldi értékesítés mellett több országba is exportálja, jellemzően a kelet- és közép-európai régióba. Románia kiemelt terület, mivel ott önálló vállalkozást létesített az Abraziv Kft. mindkét iparágában - tette hozzá. A vállalat ügyvezetője szerint a fejlesztések hozzásegítik vállalkozásukat az exportpiacaik kiszélesítéséhez. Eddig elsősorban a szomszédos országokat tűzték ki célterületként, de a jövőben távolabbi, nyugati piaci területeket is célba vesznek - mondta terveikről Turák József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?