Letarolhatja Európát a rovarfehérje-őrület: tényleg ezeket kell majd ennünk?

Letarolhatja Európát a rovarfehérje-őrület: tényleg ezeket kell majd ennünk?

agrarszektor.hu
Az elmúlt években hatványozott jelentőséggel került terítékre a fenntartható állati fehérje kérdése: hogyan oldjuk meg az éhezés problémáját a fejlődő országokban, hogyan feleljünk meg a környezetvédelmi irányelveknek és állítsunk elő értékes tápanyagot olcsón, nagy mennyiségben és gyorsan? Az emberiség jövőjével kapcsolatban számos nagy kérdésre választ adhat a rovarfogyasztás népszerűsítése, ha nem is a klasszikus értelemben vett, nyársra szúrt hernyó és ropogós sültsáska, sokkal inkább rovarliszt formájában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évről évre égetőbb kérdésként foglalkozunk a fenntartható élelmiszer-előállítással, különösen az állati eredetű fehérje terén: a problémák megoldásának az egyik lehetséges alternatívája az, hogy nagyobb mértékben támaszkodunk az ehető rovarfajok emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerként, illetve olcsó és egészséges állati takarmányként való hasznosítására. A fejlett európai országokban az elmúlt időszakban, részben az élelmiszerkrízis és az ökológiai katasztrófa elkerülése miatt rohamosan megugrott a rovarfogyasztás iránt érdeklődők száma. Habár még messze nem tartunk ott, hogy a magyar nagyáruházak polcain válogathassunk a különböző készítmények között, az alaptermékeket, például a tücsöklisztet vagy a snack rovarokat az online kereskedésekben bárki beszerezheti - írja a HelloVidék

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ökológiai lábnyom csökkentése

A társadalom fejlődésével egyetemben, a népességnövekedéssel egyenesen arányosan nő az állati fehérjék iránti igény - gondolunk ezalatt a nagyüzemi hústermelésre, ami, habár a bolygó lakosságának szüksége van rá, jelentős környezeti terheléssel jár együtt. Ökológiai lábnyoma mindannyiunknak van (leegyszerűsítve az egyén/társadalom azon biológiailag produktív terület- és erőforrás-igénybevétele, ami fedezi a fogyasztását és lebontja a kibocsátott hulladékát), a „lábnyom” csökkentése kapcsán, azaz egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításában pedig kulcsfontosságú tényező a fenntartható fogyasztás.

Egy átlagos európai ember ökológiai lábnyomának nagyjából a felét teszi ki az élelmiszer-fogyasztása, jelentős részben az állati eredetű fehérjefogyasztása. A lábnyomunk csökkentésére számos stratégiát alkalmazhatunk, melyek közé soroljuk többek között a hulladéktermelésünk mérséklését (csomagolószerek, egyszer használatos nejlon, PET palack kerülése stb.) és a helyes hulladékgazdálkodást (szelektív gyűjtés), illetve a húsfogyasztás tekintetében az egzotikumok helyett a helyi termelők által előállított alapanyagok előnyben részesítését.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rovarfogyasztás legnagyobb előnye, hogy a termék előállítása sokkal kisebb ökológiai lábnyommal jár más, jellemzően melegvérű állatfajokkal, például a baromfival vagy szarvasmarhával összehasonlítva (utóbbi esetben kimondottan magas a globális felmelegedéshez is hozzájáruló üvegházgáz-kibocsájtás, 1 kg hús előállítása során 24,1 kg szén-dioxid kerül a légkörbe). A rovarok sokkal kevesebb ráfordítást igényelnek, a takarmányt gyorsan átalakítják saját testtömegükké, és mivel hidegvérűek, nem égetnek el annyi energiát, mint a testhőjüket fenntartó melegvérű állatok, ráadásul a feldolgozásuk is egyszerűbb (legtöbb esetben kiszárítják őket) - ezzel gyakorlatilag „villámgyorsan” a fogyasztók rendelkezésére bocsájtható a konyhakész fehérje.

Áttérhet Európa is a rovarevésre?

A jelenlegi kutatások szerint a fehérjeigényünk fedezésére termelt húsok mennyisége elérte a fenntarthatatlan szintet, ami azt jelenti, hogy itt az ideje a fejlett (jellemzően élelmiszerpazarló) és fejlődő (számos esetben víz- és élelmiszerhiánnyal küzdő) országokban is valamilyen elfogadható alternatív megoldást keresni. A lokális és szabadtartású állatok húsának előnyben részesítése mellett egyre népszerűbb a vegán életmód terjedése is, azonban egy bolygó teljes lakosságát lehetetlen növényi életmódra téríteni. Habár nálunk a rovarevés egyelőre abszolút nem elterjedt, a világ másik felén, nagyjából 2 milliárd ember életében teljesen mindennapinak számít.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legnagyobb rovarfogyasztó országok közé soroljuk az afrikai országokat, különösen a Szaharától délre eső vidékeken, de gyakran találkozhatunk izgalmas rovarételekkel Kínában, Japánban (a távol-keleti országokban általánosságban) és az Indonéz térségben, emellett Dél-Amerika bizonyos régióiban is fogyasztják őket. Felmérések szerint az európai lakosságnak legfeljebb a 10%-a lenne hajlandó egy szebb jövő reményében lemondani a klasszikus húsról és helyette rovart fogyasztani, leginkább rejtett formában, pedálul az ételekbe beledolgozott porként, a bevállalósabbak azonban nyitottak a különféle ízesítésű snack rovarokra is.

A rovaralapú élelmiszerek engedélyeztetése

Amellett, hogy kulturálisan ódzkodunk tőlük, élettani szempontból semmilyen negatív következménye nem lenne annak, ha áttérnénk a rovarevésre. A rovarokból kinyert tiszta fehérje és zsír további előnye, hogy ezeket az apró, jellemzően eleve rövid életciklusú élőlényeket nem kell olyan antibiotikumos- vagy hormonkezelésnek alávetni, mint a szárnyasokat, emlősöket, így közvetett módon a mi szervezetünkbe is kevesebb jut ezekből az anyagokból, életkörülményeikkel kapcsolatban pedig kevésbé jelentősek az etikai aggályaink. A rovarok elkészítési módja sem mindegy: az esetek többségében szó sincs krémes potroháról vagy hegyes lábakról, ugyanis, ha ropogósra szárítjuk/sütjük őket, az alakjukon kívül semmi sem emlékeztet eredeti létformáikra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Unió területén a különféle rovaralapú, rovart tartalmazó alapanyagok új élelmiszereknek minősülnek (258/97/EK rendelet), ami miatt nem lehet „csak úgy” előállítani és forgalmazni őket, a forgalmazásuk előzetes kockázatbecsléshez és külön engedélyeztetési folyamathoz kötött. Jelenleg a rovarok iránti kereslet a legnagyobb mértékben Angliában, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban lendült fel (részben a multikulturális lakosságnak köszönhetően, részben a haladó szellemű fiatalabb korosztály fenntarthatósági törekvései miatt).

Várhatóan évről évre több rovaralapú termék jelenik majd meg a tagországokban, azonban a tagállamok többsége és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is egyetért abban, hogy a rovatok pozitív élettani hatásai mellett a nem ellenőrzött forrásból származó alapanyagok nem biztonságosak, egészségügyi kockázatot jelenthetnek. További EU-s kikötés, hogy a rovart tartalmazó termékek csomagolásán a rovartartalmat mindenképpen fel kell tüntetni („Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”), ráadásul a boltok polcain is elkülönítve kell majd őket árusítani.

Az EU-n kívül, illetve a rovarok irányában nyitottabb nyugati tagállamokban már találkozhatunk mindenféle rovartartalmú készítménnyel, például csipszekkel, gyors ételekkel, édességekkel, süteményekkel vagy étrendkiegészítőkkel (energiaszelet, fehérjepor). Sokunkban felmerülhet ilyenkor a kérdés, hogy vajon észrevehető-e a termékek ízében, hogy a hozzávalók között találhatóak extrémebb alapanyagok is - a legtöbb beszámoló alapján azonban nem érezhető ki furcsa mellékíz ezekből az ételekből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Indulnak az európai rovarfarmok

Európában és Magyarországon egyelőre a rovarfehérje alapú állateledelek terjednek a legjobban (az állattenyésztéstől a haltenyésztésen át egészen házi kiskedvenceink tápjáig), hiszen ezek magas fehérjetartalmukkal, alacsony zsírtartalmukkal és a bennük található ásványi anyagokkal kimondottan egészséges és tápláló takarmányélelmiszerek, amivel a jövőben felválthatjuk az óceáni halállományt nagyban károsító hallisztet, hosszú távon pedig csökkenthetjük a nagyüzemi hústermelés arányát.

Kutatások és becslések szerint 2030-ra juthat el az emberiség odáig, hogy a rovaralapú készítmények átlagos élelmiszereknek számítsanak a boltok polcain, de mindenképpen jó úton haladunk az ökológiai lábnyomunk csökkentése felé. Ha az emberiség fele áttérne az üzemi húsról a rovarfehérje bevitelére, a világ mezőgazdasági területeinek akár a kétharmadát is felszabadíthatnánk - azonban e jövőkép megvalósulásának kicsi az esélye, mert a lakosság túlnyomó része a rovarokhoz fűződő undora miatt eleve elutasítja a velük való kísérletezést.

AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY
Az európai humán élelmezésben valószínűleg sosem fog igazán teret hódítani a rovarfehérje, a kérdésnek inkább a takarmányozásban lehet nagyobb szerepe. A rovarfehérje számos haszonállat esetében természetes takarmányösszetevőnek számít, például a baromfifélék esetében. A szabadtartásos, és a hagyományos, háztáji nevelésben is összeszedik a rovarokat a tyúkok. Jelenleg a nagyüzemi állattartás fehérjeellátása problematikus, mivel a kilencvenes évek végén a kergemarhakórként elhíresült Creutzfeld-Jacob betegség terjedésekor - a szakértők szerint elhamarkodottan - betiltották a vérliszt és a húsliszt alkalmazását. Azóta a fő fehérjeforrás a szójadara, amely főként Dél-Amerikából, illetve az Egyesült Államokból származik. Előbbi esetében a szójatermelés komolyan hozzájárul az esőerdők irtásához, a rovarfehérjék használata a takarmányozásban ezt mérsékelhetné, miközben az állatok jó minőségű, természetes fehérjeforráshoz juthatnának. A takarmányozási célú rovartenyésztés ráadásul új, kisebb tőkeigényű mezőgazdasági ágazattá is válhatna, amely a termelőknek is lehetőségeket tartogat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?