Súlyos döntést hozott a Bizottság: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

Súlyos döntést hozott a Bizottság: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

MTI
Az Európai Bizottság feloldja az élelmiszerimportra vonatkozó összes olyan korlátozást, amelyet a 2011-es fukusimai nukleáris baleset nyomán vezettek be - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök elnöke, miután a brüsszeli EU-Japán csúcstalálkozó keretében tárgyalásokat folytatott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elnök szerint a tudományos bizonyítékok és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értékelése alapján hozta meg a brüsszeli testület a döntést, amelyet a japán hatóságok és a tagállamok által a termékeken végzett ellenőrzések pozitív eredményei tettek lehetővé. A fukusimai atomerőmű-baleset után az EU kötelezővé tette a Japánból származó élelmiszereknek a behozatal előtti alapos radioaktivitási vizsgálatát. A bizottság a szóban forgó korlátozásokat 2011-es elfogadásuk óta kétévente felülvizsgálta és - a kockázatok csökkenésével - fokozatosan enyhítette.

Ursula Von der Leyen elmondta, az EU és Japán megállapodott abban, hogy kétoldalú stratégiai párbeszédet indítanak, hogy összehangolják az indiai-csendes-óceáni térségben a békét fenyegető, illetve Oroszország ukrajnai háborúja miatt jelentkező kihívásokra adott válaszaikat, valamint cselekvési terveiket a gazdasági biztonsággal kapcsolatban és a kulcsfontosságú kínai nyersanyagoktól való függőség csökkentése érdekében.

Úgy vélem, sokat nyerhetünk azzal, ha együtt dolgozunk ebben a témában, hiszen hasonló függőségi viszonyaink vannak. Szükség van az ellátási láncaink kockázatmentesítésére. Egyik célunk az, hogy csökkentsük a gazdaságunk számára létfontosságú termékek esetében a néhány beszállítótól való túlzott függőséget

- hangsúlyozta Ursula Von der Leyen.

A Bizottság elnöke ezzel arra utalt, hogy több kulcsfontosságú nyersanyag beszállítói Kínában találhatók. A japán miniszterelnökkel közös nyilatkozatában ugyanakkor leszögezte, hogy "a Kínával való együttműködés nagyon fontos, tekintettel a nemzetközi közösségben betöltött szerepére és az ország méretére."

Az EU és Japán megállapodott abban is, hogy megerősítik a zöld és a digitális átalakulásra irányuló munkájukat, e tekintetben a vezetők együttműködési megállapodást írtak alá a biztonságos, rugalmas és fenntartható tengeralatti összeköttetések megerősítéséről. Az EU és Japán ugyancsak együttműködik a kulcsfontosságú nyersanyagok, valamint a félvezetők ellátási láncainak nyomon követésében.

Huszonkilencedik csúcstalálkozójukon az uniós és japán vezetők megerősítették elkötelezettségüket a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok megerősítése mellett. Vállalták továbbá, hogy felgyorsítják az adatáramlásról szóló tárgyalásokat azzal a céllal, hogy azok még az idén lezáruljanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?