Durva, ami a liszt árával történik itthon: kemény lépést tettek a malmok

Durva, ami a liszt árával történik itthon: kemény lépést tettek a malmok

agrarszektor.hu
Zajlanak az események a malomiparban is, mostanra egy egészségtelen árverseny alakult ki a lisztpiacon a malmok között, ami miatt ezekben a hónapokban még az alacsonyabb búzaárak ellenére is veszteséget termelnek. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint miután minden malomipari szereplőnek tetemes átmenő készlete volt tavaly december 31-én, sokan úgy próbálták apasztani a tárolt búzájukat, hogy egymás alá ígérve árulták a lisztet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez a készlet körülbelül három-öt havi mennyiséget tett ki az egyes cégeknél, és még 135-140 ezer forintos tonnánkénti áron vásárolták. A szakember szerint egyébként a félmillió tonnásra becsült átmenő búzakészlet nagy része a malomiparnál van, és ezek még szintén a nagyon magas áron felvásárolt tételek. Az egészségtelen árverseny következtében - amelyet alapvetően az ukrán gabona beáramlása kényszerített ki - olyan árak alakultak ki, amelyek mellett már veszteséges az őrlés, a cégvezető szerint júliusban és augusztusban nem fog eredményt termelni a malomipar. Az árcsökkenés üteme már megelőzte a búzáét is. Lakatos Zoltán úgy véli, a liszt év eleji átadási áraihoz képest most körülbelül a felénél tartanak - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ársapka a finomlisztre is érvényes, ám ez megszűnik a következő hónapban, a jelenlegi folyamatokban viszont ennek nincs szerepe, hiszen legfeljebb a kereskedők árréseit alakíthatja. A szakember szerint az sem kizárt, hogy a lisztpiacon alá megyünk a 2021 októberére jellemző áraknak. Ráadásul a kialakult helyzet a búza árának sem kedvez, mivel a malomipari szereplők törekednek majd arra, hogy minél alacsonyabb áron jussanak az új terméshez.

Elértük a gödör alját, a veszteséges értékesítés nem tartható fenn, és szeptembertől olyan árakat kell elérni a piacon, amelyek mellett már eredményt ér el az iparág, hogy a megélhetés és a fejlesztés is biztosított legyen 

- vélekedett Lakatos Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán áru itt is megjelent, ami igen éles versenyt gerjesztett, ha pedig mindez nem lenne elég, a magyar malmok fontos exportpiacokat vesztettek. Ez különösen érzékeny Romániában, ahová a normál időszakban kiszállított 150 ezer tonna körülbelül harmadára eshet az idei export. Mindezt úgy, hogy a magyar liszt elismerten jobb minőségű az ukrán és a román árunál is. Az aratás eddigi tapasztalatai szerint a búza minősége kifejezetten jó azokon a területeken, ahol nem dőltek meg az állományok. Ahol viszont igen, ott óvatosnak kell lenni a fuzáriummal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?