Taroltak a magyar borok a világ egyik legfontosabb versenyén

Taroltak a magyar borok a világ egyik legfontosabb versenyén

agrarszektor.hu
Rangos zsűri Budapesten bírálta Közép-Kelet-Európa borait a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen. A közel 840 különféle tétel közül az édes borok, egy villányi vörös és a somlói pezsgők is kiemelkedtek. A borok világhírű nagymesterei szerint most jött el a régió borkülönlegességeinek ideje.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Caroline Gilby Master of Wine, a Winelovers Wine Awards verseny zsűrijének tagja elmondta, hogy szerinte most komoly az érdeklődés Közép-Kelet-Európa borai iránt, különösen olyan piacokon, mint az Egyesült Királyság, ahol végeztek a hagyományos piacokkal és az Újvilággal. A szakember azt is hozzátette, hogy

Európa közepén autentikus borok készülnek történelmi tradíciók alapján, különleges szőlőfajtákból, és a legjobb borok esetében ma már a minőség is kiemelkedő.

Caroline Gilbe szerint "most minden adott, egy fontos pillanatát éli most a szektor”. Erre erősít rá a Winelovers Wine Awards, amelynek célja, hogy megtalálja Közép-Kelet-Európa legkiválóbb borait, és nemzetközi piacra segítse őket. A 2023. július 7-9. között másodszor megtartott borversenyre 14 országból érkeztek borok, az összesen 65 borszakértőből és borászból álló zsűri pedig 19 országot képviselt. Közülük többen is a Master of Wine cím birtokosai, valamint egy Master Sommelier is helyet foglalt közöttük.

A most publikált eredmények alapján 839 különböző tétel közül 3 tokaji aszút és egy villányi vörösbort választottak a legjobbnak. A négy Grand Gold díjas tétel közül a legmagasabb pontszámot, 96/100 pont a Pajzos 6 Puttonyos 2017-es Legend Aszúja és a Trifecta Szent Tamás 2017-es Aszúja érte el.

Szerintem Tokajnak kiváló a megítélése világszerte, és az utóbbi években ez még tovább javult. Nagyszerű látni, hogy mi történik, jártam ott év elején. Remélhetőleg a fogyasztók is egyre inkább érdeklődni fognak az édes borok iránt. Egy ilyen borversenyen egyértelműen segít ebben

- magyarázta a brit Rose Murray Brown Master of Wine, a verseny édes borok bírálatáért felelős tagja.

A legjobb vörösbor a Bodor Borászat 2016-os Cabernet Sauvignonja, a legjobb száraz fehérbor címet a pannonhalmi Cseri Pincészet VIII. Octavus 2018-as Rajnai Rizlingje kapta, a legjobb pezsgő a Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2020 lett. További 101 bor szerzett aranyérmet a Continental Budapestben lezajlott versenyen. Az eredmények és az érmek már böngészhetők a verseny weboldalán.

A Winelovers hidat épít a Kelet és a Nyugat között, win-win, azaz kölcsönösen előnyös helyzetet teremt a borászatok, a kereskedők, a fogyasztók számára is. Tevékenységével a borvilág jelenlegi hiányosságaira, a piac jelenlegi szereplőinek igényeire kíván választ adni

- mondta Tábor István, a Winelovers alapító-tulajdonosa.

A Winelovers X - Experts, Exhibition, Exclusivity mint a borverseny kísérőeseménye az egyik példája ennek a törekvésnek. Az idén először megtartott expón mintegy 140 szakmai szereplő vett részt - ők a versenyen résztvevő borok közül többet is megkóstolhattak, és lehetőségük volt személyesen megismerni készítőiket. A borverseny zsűritagjai is megjelentek itt, hogy szakmai visszajelzéseik és kapcsolatrendszerük által segítsék a résztvevő bortermelőket.

Az eredmények publikálását egy angol nyelvű, online brossúra kiadása követi, amelyet a szervezők a világ több ezer kereskedőjéhez, borszakértéjéhez és sajtómunkatársához juttatnak el. A Winelovers100 nyomtatott magazinban a legjobb eredményeket elért magyar tételek kerülnek majd be, az újság szeptember 14-én kerül a hazai boltok polcaira. Az ünnepélyes díjátadón, a szeptember 16-i Winelovers Grand Nagykóstolón a borkedvelők és laikusok is megkóstolhatják majd a Winelovers Wine Awards díjnyertes tételeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?