Őrület, ami a tokaji aszúval történik: ez várhat az borvidékre a jövőben

Őrület, ami a tokaji aszúval történik: ez várhat az borvidékre a jövőben

agrarszektor.hu
A klímaváltozás és a piaci verseny új kihívásokat, egyben új lehetőségeket is teremt a tokaji aszútermelők számára. A világ egyik legkülönlegesebb természetes édesborának közel 500 éves története van, kérdés azonban, hogy meg tud-e újulni, illetve képes lesz-e megtartani a minőségét? Egyáltalán, hogyan készül ez a borfajta, és milyen innovációkat alkalmaznak az aszútermelésben és -értékesítésben? Ennek járt utána a HelloVidék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy sok kérdést kapnak a tokaji aszúról itthon és külföldről is, mivel ez a különleges bor alapozta meg a tokaji borvidék ősi történelmi hírnevét. A szakértő beszélt arról is, hogy az aszúbor első írásos említése 1571-ben a Garai családi hagyatéki leltárában található, vagyis a Garai család már akkor aszú bort hagyományozott tovább, ami azt jelenti, hogy legalább 500 éve bizonyítottan készül Tokaj hegyalján ez a bor - olvasható a HelloVidék oldalán.

A borvidék rendkívüli adottságai, az egyedi klimatikus és geológiai tényezők mellett fontos szerepe van az emberi tudásnak és a felhalmozott tradicionális tapasztalatnak is. Természetesen az elmúlt 500 év során sok kihívással kellett szembenéznünk, és most is van egy ilyen, de nagyon jók az esélyeink. A borvidék fekvése fantasztikus, mert itt találkozik a hegyvidék az Alfölddel

- árulta el Molnár Péter.

Ez azt jelenti, hogy fagy problémáink nincsenek, mert a hideg levegő le tud folyni az ártér irányába - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a Zemplén hegyei megvédik a borvidéket az északról betörő hideg szelektől és biztosítják azt a párás mikroklímát, amelyet a Bodrog és a Tisza folyók adnak. Ez nagyon fontos a nemespenész túléléséhez és fejlődéséhez. A makroklíma száraz, de ezen belül van egy párás mikroklíma, ami reggelente segíti az aszúsodás folyamatát. Szintén nagyon fontos: hogy a borvidék talajainak nagy része magas agyagtartalmú és jó víztartó képességű. Ebből adódik, hogy még egy olyan száraz évben is jó minőségű termést tudtak szüretelni, mint amilyen a 2022-es volt. A fő szőlőfajta, a furmint egy rendkívül ellenálló, szikár fajta.

Nincs problémánk Tokaj-Hegyalján a globális felmelegedés kapcsán, de természetesen folyamatos alkalmazkodásban vagyunk a szőlőtermesztésben és a borászatban egyaránt. Nyilván azt érezzük, hogy a szüreti időszak korábbra tolódott egy pár héttel, de ezt jól tudjuk kezelni

- mondta el Molnár Péter.

Egyre ismertebbek a borvidék termelői és termékei

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke elárulta, hogy a legjobb termelőik már bekerültek a világ legelismertebb éttermeibe és borkereskedéseibe, a tokaji aszúval a világ minden legfontosabb piacain elérik a HoReCa-szektort. Ezek a borok sorra nyerik a rangos nemzetközi arany és platina érmeket a világ legnevesebb borversenyein: harminc év alatt sikerült visszahelyezni a tokaji minőséget a világ bortérképére, ami nagyon komoly eredménynek számít.

Molnár Péter elismerte, hogy a kereskedelemben való fejlődés nem volt zökkenőmentes, hiszen a szocializmus évtizedei alatt lényegében eltűntek a világ borpiacáról. Most azonban minden tokaji borászat azon fáradozik, hogy ezt újra felépítse. Ahogy a szakember fogalmazott,

azt látom, hogy a piac nyitott erre a minőségre, és a HoReCa, valamint a top HoReCa-szektor is érdeklődik iránta. Ezen kívül nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak magát a bort értékesítsük, hanem bemutassuk partnereinknek és fogyasztóinknak a tokaji aszú gasztronómiai lehetőségeit. Az bor-étel párosításokra nagy hangsúlyt fektetünk. Megmutatjuk azt, hogy a tokaji aszú nem csak desszertborként értelmezhető a gasztronómiában, hanem sokkal több annál. Jó egyensúlyú, gazdag ízvilágú bor, akár húsételekhez is jól illik megfelelő szószokkal és fűszerekkel harmonizálva.

A HelloVidék kérdésére Molnár Péter azt is elmondta, hogy az innováció folyamatos a borászatban, de mivel ez egy sok évszázados tradíciókon alapuló borkészítési kategória, szigorúan meghatározott szabályok szerint kell dolgozniuk, amelyeket a tokaji termékleírás ír elő és garantál. Emiatt az innováció korlátozott, de a borászok egyedi elképzelése érvényre juthat a termékleírás keretein és a kategórián belül. Az innováció ebben az esetben azt jelenti, hogy az adott termőhely minőségét és saját ízlésvilágát hogyan tudja a borász kifejezni a boron keresztül.

Milyen kilátásai vannak a tokaji boroknak?

Molnár Péter beszélt arról is, hogy a turizmusban is nagyon fontos szerepet játszik a tokaji aszú, mint a Tokaji borvidék vezető terméke. A látogatók itt helyben kóstolhatják meg a borokat és hallhatják a borászoktól az érdekes és értékes információkat. A helyi értékesítés is növekszik, egyre többen vásárolnak tokaji aszút.

A bor jövőképét illetően a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy folytatják azt, amit az őseik tettek, és elkészítik a világ egyik legkülönlegesebb természetes édesborát. Harminc év munkája után a minőség megalapozott, de azért folyamatosna dolgoznak ennek javításán. A jövőképben fontos szerepet játszik a a borászatok prosperitását elősegítő piaci siker.

A célunk az, hogy elérjük a világ minden olyan borpiacát, ahol az ilyen típusú borok fogyasztása zajlik. Ebben már jó úton haladunk, de még van lehetőségünk növekedni. Célunk, hogy a tokaji aszú minden meghatározó piacon visszakerüljön a régi trónjára, közösségi borpromócióval és marketing aktivitásokkal igyekszünk minél ismertebbé tenni ezt a fantasztikus bort a világon

- ismertette Molnár Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?