Tényleg olcsóbbak lettek az élelmiszerek a magyar boltokban?

Tényleg olcsóbbak lettek az élelmiszerek a magyar boltokban?

MTI
Az indulás óta átlagosan közel 7 százalékkal mérséklődött az árfigyelőben szereplő élelmiszerek ára - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A bejelentést ellensúlyozza, hogy vannak olyan élelmiszerek is, amelyeknél épp ellenkező előjelű folyamatok figyelhetőek meg, nem egy esetben igen komoly drágulásról lehet beszélni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárca közleményében felidézte: a GFM szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert annak érdekében, hogy a piaci verseny fokozásán keresztül letörje az inflációt. A rendszer hatékonyságát mutatja, hogy az elmúlt másfél hónapban a legnagyobb üzletláncok között olyan árversenyt generált, amelynek következtében az indulás óta a 62 termékkategóriából 54 termékkategóriában átlagosan 6,7%-kal csökkentek az átlagárak. Július eleje óta az árak csökkenésének több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve - jelezte a minisztérium.

A tojásárak 28 százalékkal, a zöldségek és a spagetti átlagárai mintegy 17%-kal, valamint a liszt, a margarin és a sertészsír árai 10%-ot meghaladó mértékben csökkentek a júliusi indulás óta. A zöldségek közül a legnagyobb mértékben, 46%-kal az újburgonya ára csökkent, ezt követte a zöldpaprika 35%-kal és a paradicsom 33%-kal. A húsok közül a pulykamell ára átlagosan 12%-kal, a csirkecombé 8%-kal lett olcsóbb.

A rendszerben szereplő termékkategóriák közül 28 kategóriában tovább csökkentek az átlagárak az elmúlt héten. Mindössze egy hét alatt közel 17%-kal csökkent a körte, 10%- körüli mértékben a finomliszt és a paradicsom, valamint 7%-ot meghaladóan a csirkecomb ára. Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta - tette hozzá a tárca. Az online platform népszerűsége töretlen, elindulása óta közel 1 millió 50 ezer látogatója volt. Az oldalon végzett szabadszavas keresések száma meghaladta az 535 ezret, amelyek során az elmúlt héten a látogatók leggyakrabban a csirkemell, cukor, tej, tojás és olaj szavakra kerestek - ismertették.

A helyzetet némileg árnyalja, hogy az elmúlt időszakban több élelmiszernél is jelentős drágulást lehetett megfigyelni, a sárgarépa például 89%-kal drágult meg egy hónap alatt, a vöröshagyma ára pedig 37%-kal emelkedett. A sárgarépa áremelkedése azért is érdekes, mert nem olyan régen még 5%-os árcsökkenésről számolt be a minisztérium.

Az Agrárszektor megkérdezte Raskó Györgyöt, a következő időszakban mi várható az élelmiszerek árait illetően. Az agrárközgazdász szerint mostanra az élelmiszerárak gyakorlatilag utolérték a nyugat-európai árszintet, emiatt azonban nem várható komolyabb árcsökkenés a jövőben. A szakember kereken kimondta: véget ért az olcsó élelmiszerek kora.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?