Fordulat jöhet a boltokban: tényleg olcsóbbak lesznek az élelmiszerek itthon?

Fordulat jöhet a boltokban: tényleg olcsóbbak lesznek az élelmiszerek itthon?

agrarszektor.hu
Néhány főbb alapélelmiszer, a kenyér, a margarin, a sajt és a paradicsom ára változatlanul annyiba került, mint néhány héttel ezelőtt. Augusztusban azonban egy bevásárlás többe került, mint júliusban, ennek ellenére bizakodóak a szakértők. Szeptembertől vélhetően csökkenni fog az élelmiszer-infláció, ami nem azt jelenti, hogy olcsóbbak lesznek a termékek, hanem azt, hogy maga a drágulás tempója fog lassulni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A paradicsomból egy kilogramm 1699 forintba, vagyis ugyanannyiba került, mint júliusban. A tojás és a tejföl ára viszont jelentőset zuhant, az árcsökkenést pedig a vásárlók is érzik. Az árak a következőképpen változtak a múlt hónaphoz képest: a paradicsomhoz hasonlóan ugyanis a sertéspárizsi, a sajt, a margarin, a száraztészta és a kenyér is ugyanannyiba kerül, mint júliusban. A tej viszont drágult. Mindezért végül 7 ezer 77 forintot kellett fizetni - többet, mint júliusban. Az agrárközgazdász azonban szeptembertől az élelmiszer-infláció lassulására számít - írja az atv.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összes mezőgazdasági nyersanyag világpiaci ára csökkenő tendenciát mutat, csökkenő a trend, legyen szó gabonáról, étolajról, vagy éppen most a húsok is visszafelé kezdenek el mozogni a jegyzések, akár a sertést-, akár a marhahúst illetően

- fogalmazott Raskó György agrárközgazdász.

Az infláció 17,6 tized százalék volt a korábbi 25 százalékhoz képest. A szolgáltatások inflációjában havi szinten még 1,7 tized százalékos áremelkedést lehet viszont látni. Globálisan is látszik az a folyamat, hogy egyre inkább a szolgáltatások inflációja veszi át a teret a korábbi energia és élelmiszer inflációtól - magyarázta Beke Károly, a Portfolio elemzője. Ebből azonban még túl korai lenne hosszútávú következtetéseket levonni, ugyanakkor, ha a szolgáltatások ára nem indul meg lefelé időben, akkor az vélhetően további áremelkedéseket okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?