Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

agrarszektor.hu
Sokáig igen jó árakon lehetett értékesíteni a szilvát a lengyel piacokon, de ennek a moldáv dömping szeptember elején véget vetett. Ráadásul már nemcsak a nagybanikat árasztotta el a külföldi áru, hanem egyes szupermarketekben is megjelent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár szeptember elején a szilva felvásárolt mennyisége nem nőtt jelentősen, az utóbbi napokban drámai mértékben és folyamatosan csökkennek az árak. A Sad24 lengyel szakportál a Grójec régió termelői csoportjainak visszajelzései alapján állította össze az alábbiakban látható grafikont, amely július végétől, a Kalipso fajta megjelenésétől kezdődik. Itt az első 6 hétben még 2,67 PLN/kg (220 Ft/kg) körül alakult a felvásárlási átlagár, igaz, a Cacanska Lepotica legjelentősebb tételei általában 2 PLN/kg (165 Ft/kg) körüli áron cseréltek gazdát. A 3,3 PLN/kg (272 Ft/kg) körüli árcsúcsot augusztus-szeptember fordulóján érte el a piac, azóta azonban jól látható, radikális a visszaesés - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Piaci elemzők szerint ennek egyértelmű oka a moldáv szilva behozatala, amely egyrészt nagy mennyiségben árasztja el a nagybani piacokat, másrészt egyes szupermarketekbe is utat talál. Jelenleg 2,2-2,3 PLN/kg (180-190 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 30%-os csökkenés jelent a hónap elejéhez képest, de vannak információk ennél lényegesen alacsonyabb árajánlatokról. Augusztus utolsó napjaiban a kései, nagy gyümölcsű fajták elsőként piacra lépő tételeinek ára még 5 PLN/kg (410 Ft/kg) körül alakult, ami folyamatosan emelkedett volna, ha nem érkezik meg az olcsó import. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?