Eláraszthatja az EU-t az import dió: keményen megnőhet a behozatal

Eláraszthatja az EU-t az import dió: keményen megnőhet a behozatal

agrarszektor.hu
A diótermelés az előrejelzések szerint változatlanul 2,7 millió tonna héjas dió lesz, ami nagyrészt a termelés stagnálásának köszönhető. A legnagyobb termelő Kína, az Egyesült Államok és Chile termelésének növekedése ellensúlyozza az Európai Unió veszteségeit. A világfogyasztás 2,7 millió tonna körüli, a globális export az előrejelzések szerint 6%-kal emelkedik 1,0 millió tonnára, ami nagyrészt az Egyesült Államokból érkező szállítmányoknak köszönhető. A világkészletek várhatóan 4%-kal csökkennek az Egyesült Államok készleteinek enyhe csökkenése miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kína

A kedvező termesztési feltételek és a változatlan terület miatt 1,4 millió tonna marad a termelés. Az export várhatóan 3%-kal, 245 000 tonnás rekordmennyiségre emelkedik a Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló szállítások miatt. Az import várhatóan továbbra is szerény, mindössze 15 000 tonna marad, mivel a fogyasztók továbbra is a hazai termést fogyasztják - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Egyesült Államok

Az előrejelzések szerint csak 1%-kal emelkedik a termelés 689 000 tonnára, mivel a magasabb terméshozamok több mint ellensúlyozzák a csökkentett termőterületet (amely 2000/01 óta bővül). A téli időjárás elegendő hideget biztosított, a csapadékos tél és tavasz pedig segített a talaj nedvességtartalmának feltöltésével a kaliforniai dióültetvényekben. Az előrejelzések szerint az export közel 15%-kal 450 000 tonnára emelkedik a nagyobb mennyiségű szállítmányok miatt, amelyek az Európai Unióba, Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe irányultak. A fogyasztás várhatóan továbbra is magas marad 250 000 tonna, a készleteket várhatóan a második egymást követő évben alacsonyabbra prognosztizálják.

Chile

3%-kal emelkedik a termelés az előrejelzések szerint, 198 000 tonnás rekordra a kedvező termesztési körülmények és a termőterületek szerény növekedése miatt. Mivel szinte a teljes termelést a tengerentúli piacokra szánják, a kivitel várhatóan hasonló módon emelkedik az Európai Unió és Törökország stabil keresletének köszönhetően.

EU

Az előrejelzések szerint 8%-kal 150 000 tonnára csökken a termelés, mivel Franciaországban az aszály miatt visszaesett a termés mennyisége, míg Romániában, Spanyolországban és Olaszországban a termelés szinte változatlan marad. Az import várhatóan 11%-kal 300 000 tonnára emelkedik, elsősorban a fellendülő keresletnek köszönhetően.

Ukrajnában a 2022-ben betakarított 85 ezer tonnát követően az idei évre 80 ezer tonnás termést valószínűsít az USDA. Míg a világ egyik legjelentősebb dióimportőrénél, a várhatóan 115 ezer tonnás behozatallal kalkuláló Törökországnál a tavalyi 67 ezer után idén 70 ezer tonnás mennyiséget prognosztizálnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02