Most lehull a lepel: itt az igazság a Magyarországon kapható krumplikról

Most lehull a lepel: itt az igazság a Magyarországon kapható krumplikról

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken a burgonya termőterülete és termésmennyisége Magyarországon, míg 2022-ben 199 ezer tonna krumplit takarítottak be itthon, addig 2023-ban már csak mintegy 161 ezer tonnát. Csökkent azonban a burgonya behozatala és kivitele is, ugyanakkor még mindig több tízezer tonna import áru érkezik hazánkba Franciaországból és Hollandiából egyaránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csökkenő tendenciát mutat a burgonya termőterülete és termésmennyisége Magyarországon a KSH adatai szerint: míg 2022-ben 199,2 ezer tonna, 17 százalékkal kevesebb krumpli termett hazánkban, mint 2021-ben, addig az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban már csak 161,5 ezer tonnát takarítottak be. Ráadásul mindezt csupán 5,83 ezer hektárról - derült ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ahogyan azt korábban megírtuk, a zuhanásnak leginkább olyan gazdasági okai vannak, mint a dráguló munkaerő, az öntözés problematikája, a kivont növényvédő szerek, valamint az emelkedő termelési költségek, emellett komoly gondot jelent, hogy a kiszámíthatatlan piaci érdeklődés miatt nagyon nehéz jó minőségű vetőburgonyát előállítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

A zsugorodó területek miatt az évek során a fémzárolt vetőburgonya mennyisége is csökkent itthon. A tavalyi év során 2147 tonna vetőburgonyát állítottak elő, melyből 1301 tonnát fémzároltak, idén azonban a kisebb terület miatt várhatóan kevesebb lesz a termés. A Nébih tájékoztatása szerint a legnagyobb és legalkalmasabb vetőburgonya-előállító területek Magyarországon Somogy, Veszprém és Hajdú-Bihar megye egyes területei. Az étkezési burgonyáknak két nagyobb termesztő körzete van hazánkban, az egyik Délkelet-Pest megyében (Bugyi, Alsónémedi) található, ami elsősorban a fővárosi igényeket elégíti ki, a másik pedig Mórahalom térségében.

Jön az import, de már kevesebb

A KSH adatai szerint a burgonya (vetőburgonya nélkül) behozatala 13 százalékkal 38,2 ezer tonnára csökkent 2023. január és augusztus között az előző év azonos periódusához képest. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt, ahonnan 22 százalékkal kevesebb, 21,2 ezer tonna burgonya érkezett, Hollandiából pedig 18 százalékkal több, 5,55 ezer tonna burgonyát szállítottak hazánkba. A burgonya kivitele 28 százalékkal 2,73 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb célpiac Románia (-18 százalék, 931 tonna) és Horvátország (+78 százalék, 705 tonna) volt.

Nincs könnyű dolguk a magyar burgonyatermesztőknek

A magas energiaárak mellett az emberi munkaerő hiánya is jelentősen hátráltatja a vetőburgonya-előállítókat Magyarországon, és jellemzően kevesen vállalkoznak vetőburgonya-előállításra, mert nagy szaktudásra van szükség ezen a területen. Étkezési burgonya-fronton sem jobb a helyzet, a fajták megismertetése ugyanis nagyon lassan halad az előállítók között, sokkal több rezisztens fajta ültetésére lenne szükség. Mindezek mellett a tárolási kapacitás, az öntözés, illetve a szervezett piac hiánya is jelentősen nehezíti az ágazat munkáját - hangsúlyozta a hatóság.

Mi a helyzet az EU-ban?

A vezető burgonyatermelő országok szakmai szövetségeit összefogó Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványának (NEPG) tagországaiban (Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia) a burgonya termőterülete 2,5 százalékkal 518,8 ezer hektárra nőtt 2023-ban, és 2,1 százalékkal haladta meg az 5 éves átlagot. A NEPG tagországaiban az előzetes becslés szerint a burgonyatermés 23 millió tonna körül alakul a megfigyelt időszakban, ami 1,3 millió tonnával több, mint 2022-ben, és megegyezik a évi terméssel.

Németországban a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) szerint a burgonya termőterülete 2023-ban 1,5 százalékkal 262,6 ezer hektárra csökkent. Szakértők 10,87 millió tonna burgonya betakarítását jelezték, ami 2 százalékkal haladná meg a sokéves átlagot, illetve 1,8 százalékkal lenne több a tavalyi évinél. A hozam hektáronként 41,4 tonna, ez 3,2 százalékos növekedést jelentene az előző évihez képest. Lengyelországban a statisztikai hivatal (GUS) a 2023. évi burgonyatermést 5,5 millió tonnára becsülte, ami 9 százalékkal marad el a 2022. évitől.

Durván megdrágult a krumpli is

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az újburgonyát 45 százalékkal magasabb, kilónként 700 forintos áron kínálták 2023. 15-25. hetében az előző év azonos időszakához képest. A primőr termék kifutását követően a burgonya termelői ára 46 százalékkal, kilogrammonként 334 forintra emelkedett a 26-44. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva. A franciaországi burgonya a 42. héttől jelent meg a kínálatban, a nagykereskedelmi ára 2 százalékkal, kilónként 296 forintra emelkedett a 2023. 42-44. héten az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?