Durva, ami a magyar krumplival történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Durva, ami a magyar krumplival történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Gyeszát Zsolt
Nem csak az étkezési krumpli termesztése mutat csökkenő tendenciát hazánkban, a vetőburgonya termőterülete is fogyatkozik. Az Agrárszektor által megkérdezett szakember szerint az importőrök túl erősek, a hazai termesztésű vetőburgonya háttérbe szorult az utóbbi években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vetőburgonya termőterülete is tempósan csökken idősebb Varga György szerint. A Somogy megyei Berzencén működő Solanum Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak elmondta: az elmúlt években maguk is lefelezték a vetőgumó területét, jelenleg mintegy 40 hektáron állítják azt elő. A gazdálkodótól megtudtuk: a legutóbbi információ szerint összesen mintegy 110 hektáron foglalkoztak vetőgumó előállításával hazánkban, ami nagyjából 7-800 hektár termőterület lefedésére elegendő. Mindebből az következik, hogy a fennmaradó mintegy hétezer hektárnyi hazai étkezési krumpli megtermeléséhez külföldről érkezik a vetőgumó. Varga György szerint érdektelenség jellemző a piacon, az importőrök erősek, a magyar vetőgumó pedig háttérbe szorult. Ennek ellenére ők maguk is sokat dolgoztak azon, hogy a magyar fajta vetőburgonyák nagyobb teret kapjanak. Jelenleg a balatoni rózsa vetőburgonyából állítják elő a legtöbbet, sokan keresik ezt a fajtát. Ugyanakkor hektikus a piac, nem igazán lehet sztenderd fajtát meghatározni a szakember szerint. A legnépszerűbb vetőgumó továbbra is a red scarlet, utóbbi 15-20 éve jól tartja a pozícióját Varga György szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

A berzencei gazdálkodó úgy véli: öntözés nélkül ma elképzelhetetlen a burgonyatermesztés. A vetőgumó ára is magas, egy hektáron 2-2,3 millió forint költséget jelent. Ez is oka annak, hogy a hazai vetésterület lefelé megy. Kevesen kockáztatják ma meg a burgonyatermesztést, a termelő szerint sötétben tapogatózik az ember, mert az európai burgonyapiac alakulása is nagymértékben befolyásolja az árakat. Ilyen helyzetben pedig nehéz kiszámítható módon növényt termeszteni. A szakember elmondta: számukra egyelőre nem okozott nagy problémát az étkezési burgonyára bevezetett ársapka. Nemrég arról röppentek fel hírek, hogy hiány lehet burgonyából, tapasztalatai szerint ugyanakkor lanyha a piac, nem kapkodnak az emberek az étkezési burgonyáért. Vetőburgonyából is jobbára a régi partnereket szolgálja ki a cég, ma már inkább kis termelők felé értékesítenek. Akad ugyan még olyan partner, aki egyszerre 1-2 kamionnyi vetőburgonyát is felvásárol, de a legtöbben csupán 0,5-3 tonna tételben vásárolnak. Korábban külföldre, Szlovákiába is értékesítettek vetőgumót, ám ott is lefeleződött a termőterület, illetve az előírások is nehezítették az üzletet, ezért becsukták ezt a kaput is.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?