Megtudtuk: ennyibe kerülhetnek idén karácsonykor a legnépszerűbb halak

Megtudtuk: ennyibe kerülhetnek idén karácsonykor a legnépszerűbb halak

agrarszektor.hu
Karácsonykor sok magyar háztartásban tartják azt a szokást, hogy halétel kerül az asztalra. Gyakran előfordul az is, hogy van, aki csak ilyenkor fogyaszt egyedül halat, mondjuk sült vagy halászlé formájában. Az ünnepek alatt a háziasszonyok változatos, egészséges halételeket varázsolnak a családi asztalra. Kérdés, hogy mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni? A HelloVidék kérdéseire Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója válaszolt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakember arra a kérdésre, hogy milyen évet zárt idén a magyar akvakultúra ágazata elmondta, a 2023-as esztendő sokkal több pozitívumot tartogatott az ágazat szereplőinek, mint a tavalyi év. 2022-es év válságok sorozatát hozták el a magyarországi haltermelőknek, az év elején orosz-ukrán konfliktus okozta energia és takarmányár robbanás sokkolta a gazdálkodóikat, a nyár folyamán pedig az évszázad aszálya nehezítette a termelést. Idén a piacok megnyugodtak, az input anyagok terén egy komolyabb csökkenést tapasztaltak, valamint az égiek is kegyesek voltak, így nem kellett komolyabb vízhiánnyal megküzdeni a halastavainknál, ezek a tényezők arra engednek következtetni, hogy erősebb évet tudnak zárni, mint 2022-ben, azonban pontos számadást csak a jövő év elején tudnak adni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen halat fogyasztanak leginkább a magyarok?

Amennyiben a hazai termelésből kikerülő halfajok fogyasztási szokásaira fókuszálunk, úgy elmondható, hogy a ponty szerepel az első helyen, ezt követi az afrikai harcsa, melynek termelésében első helyen állunk európai viszonylatban. Sajnálatos módon a hazai fogyasztók még mindig a külföldről érkező halak beszerzését preferálják, az éves hazai hal-fogyasztás közel 79 százalékát az importból származó halak adták 2021-ben. Fontos felhívnunk a fogyasztók figyelmét arra, hogy a távol-keletről importált haltermékek minősége, és élelmiszer-biztonsága messze elmarad a hazai előállítású halétól

- mondta Timmel Ede.

Amig a magyar termelőknek a legszigorúbb termeléstechnológiai és higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, addig egy harmadik országból érkező (Vietnám, Kína), például fagyasztva érkező haltermék előéletéről keveset tudhatunk biztosan, ezért mindenkit arra biztatunk a saját egészségének megőrzése érdekében válassza a kiváló minőségű, nyomon követhető magyar halat, nem csak az ünnepekor, hanem az év minden napján amikor halfogyasztásra adják a fejüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52 kg volt ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországának halfogyasztásánál, a rendelkezésre álló adatok szerint 2020-ban az egy főre vetített halfogyasztás az EU-ban körülbelül 23,3 kg volt, míg világ halfogyasztása a FAO adatai szerint, megközelítőleg 20,1 kg volt 2020-ban. Ezeket az adatokat azért tartottam fontosnak megosztani önökkel, mert így látjuk, hogy hol tartunk, és merre kell elmozdulnunk a jövőbe halfogyasztás tekintetében. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kiemelt feladata a hazai halfogyasztás népszerűsítésé, ezért is hívtuk életre a HalPéntek kampányunkat, melyen keresztül már több százezer embert értünk el, akikkel igyekeztünk megosztani olyan recepteket, amelyeket a magyar termelők által előállított halakból tudnak elkészíteni.

A vásárlók számára jó hírt közöltek, az idei évi pozitív hatásoknak köszönhetően a karácsonyi hal ára mérséklődhet a tavalyi árakhoz képest. Az élő ponty esetében kilónként 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, a harcsa ára 4000 forint körül fog mozogni. A halpultokban megtalálhatóak lesznek a halak feldolgozott formában is (patkó, filé, csont, belsőség), ebben az esetben nyilván magasabb árral fogunk találkozni.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?