Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják ezeket a zöldségeket a magyar piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják ezeket a zöldségeket a magyar piacokon

agrarszektor.hu
Torma, cékla, répa, retek - mind ismerjük és minden bizonnyal fogyasztottuk is már őket, ennek ellenére nem sokan sorolják a kedvencei közé ezeket a zöldségeket. Pedig rendkívül egészségesek, ráadásul még az áremelkedések ellenére is elérhető áron kínálják őket a boltokban, piacokon. A termőterületük pedig folyamatosan nő, viszont, a répa esetében például a hazai igényeket nem tudják kielégíteni a termelők, akkora rá a kereslet. Alábbi cikkünkből kiderül, hogy hogyan fest a többi zöldség helyzete jelenleg Magyarországon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha a tormát vesszük górcső alá, akkor érdemes kiemelni, hogy hazánkban jelenleg 570 termelő 1228 hektáron termeszti, a termelők és a termesztő területük 98 százaléka Hajdú-Bihar vármegyében található. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy az elmúlt években új termelők léptek be az ágazatba, és a termesztőterület is számottevően emelkedett. Emiatt jelentős terméstöbblet került a piacra, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a világjárvány, az energiaválság és a háború miatt a fogyasztás csökkent. Ennek következtében a kínálati többletből eredő áresés volt megfigyelhető a piacon. Január legvége óta a Budapesti Nagybani Piacon egy kiló I. osztályú hazai torma 1200-1400 forintba kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan fest a retek helyzete?

A különböző retekfélék még mindig a legnagyobb mennyiségben hajtatott hidegtűrő zöldségfajta idehaza, amely ráadásul továbbra is aránylag kedvező áron elérhető vitaminforrás a téli hónapokban. A KSH adatai szerint Magyarországon rekordmennyiségű, 5,57 ezer tonna retek termett 2021-ben, ami 40 százalékkal volt több, mint az előző évben. A retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

  • A hónapos retek (csomó) a Nagybani Piacon 140-160 forintba kerül,
  • a jégcsapretek 440-460 forint,
  • a fekete retek pedig 250-300 forint.

Egyre többen nyúlnak a cékla után Magyarországon

Korábban a NAK és a FruitVeB közös közleményéből kiderült, hogy egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében a cékla. A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer: egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható. Becslések alapján 2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, így ma már nagyjából 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a gazdálkodók. A terület bővülése mellett a termelés hatékonysága is folyamatosan javul. Míg 2013-2017 között egy hektárról 41 tonnát takarítottak be a termelők, addig 2018-2022 között már elérte az 55 tonnát az átlagtermés. Ráadásul rendkívül jó áron juthatunk hozzá, a Nagybani Piacon a magyar I. osztályú cékla kilója 250-300 forint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sárgarépából nem tudják a termelők kielégíteni a hazai igényeket

Az Agrárszektornak korábban Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke elmondta, hogy Magyarországon a sárgarépa termőterülete 10-15%-kal is csökkent, ezt kompenzálta a termelés színvonalának emelkedése. A magyar termesztők évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépát termesztenek, ám ez nem fedezi teljes mértékben a hazai fogyasztást, megközelítőleg 10 hónapra elegendő. Az import sárgarépa tehát folyamatosan jelen van a kiskereskedelmi láncokban, főleg szlovák, holland és osztrák sárgarépa kerül forgalomba a hazai boltokban, a korai időszakban pedig jellemzően az izraeli és az olasz zöldség bővíti a kínálatot. A magyar sárgarépa pedig leginkább Szlovákia és Románia piacán jelenik meg, illetve a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül kerül a környező országok polcaira.

  • A hazai II. osztályú répa kilója 200-220 forint között mozog a Nagybanin,
  • míg az I. osztályú 250-300 forint.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?