Ez őrület : elképesztő, mennyiért árulják most a körtét a lengyel piacokon

Ez őrület : elképesztő, mennyiért árulják most a körtét a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A kisebb európai körtetermés miatt szokatlanul magas szintről indult a lengyel körte ára, és a drága import miatt további áremelkedés várható. Az előző években a szeptember-novemberi időszakban 3 PLN/kg (260 Ft/kg) körül alakult az átlagár, idén azonban fajtától függően a 3,5-4 PLN/kg (300-350 Ft/kg) sávban mozog. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lengyelországban az előző héten 10%-kal emelkedett a körte nagybani piaci ára, ami valószínűleg nem trendfordulót jelez, hanem csak egy átmeneti ingadozásról van szó. Ezzel együtt már a szeptemberi szezonkezdet óta rekordmagasnak számít a gyümölcs nagybani ára - ezt a szintet általában csak február környékén szokta elérni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2023-as évben a körte kínálata elmarad a szokásostól, ami elsősorban néhány nagy termelő ország (elsősorban Olaszország) terméskiesésének eredménye. Lengyelországban nincs ilyen probléma, a prognózisok szerint a betakarított termés volumene nagyjából a tavalyi szinten marad, ami jó kilátásokkal kecsegtet az ágazat számára a szezon hátralévő részében. Mint látható, az árak már most is jóval magasabbak, mint az előző években, és nagyon valószínű, hogy a 2022 tavaszán látott rekord árszintet is meg fogják haladni.

A belföldi termésű gyümölcs drágasága miatt magasak az importárak is. A Belgiumból vagy Hollandiából importált Conference fajta ára jelenleg 5,00-7,00 PLN/kg (435-610 Ft/kg) között alakul, ami több mint 4%-kal magasabb a múlt hetinél, és csaknem 40%-kal múlja felül a tavalyi árakat. Az importáru miatti árverseny következtében a lengyel körtének további tér nyílik az áremelkedésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58