Ez hihetetlen: ennyiért árulják most a szamócát a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyiért árulják most a szamócát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Igen korán kezdődött az idei lengyel szamócaszezon, és ehhez képest máris egy drasztikus áresés tapasztalható a nagybani piacokon. Ezzel szemben az import szamóca ára május elején nem változott, a domináns görög tételek ára a 9-12 PLN/kg (810-1080 Ft/kg) sávban maradt. Még találni a piacokon spanyol árut, de jelentősége folyamatosan csökken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár még van idő a szabadföldi szamóca szezonjáig, azt nem szabad elfelejteni, hogy az idei évben a szokásos menetrendnél jóval előrébb tart az ültetvények fonológiai állapota. A fóliaalagutakból származó tételek ugyanakkor már a piacokon vannak, és egyre olcsóbbak: április végén még 25-35 PLN/kg (2250-3150 Ft/kg) között, május első hetének végén viszont már a 12-22 PLN/kg (1080-1980 Ft/kg) közötti ársávban cseréltek gazdát különböző minőségű tételek a nagybani piacokon. Ez átlagosan csaknem 45%-os árcsökkenést jelent, ami nagyon drasztikusnak számít a szezon ily korai szakaszában - írja a FruitVeB.

A rövid távú kilátások mérlegelésénél érdemes megemlíteni, hogy ez előző időszak kifejezetten hideg időjárása nagyon nem kedvezett a szamóca keresletének, vagyis a fóliaalagutakból származó tételek ára azért lehet ennyire alacsony, mert a hűvös, este pedig fagyos időszakban alig volt kereslet a gyümölcs iránt. Ez mostani melegebb időjárás mellett változhat, így könnyen lehetséges, hogy az árak felfelé korrigálnak. Ha azonban ez nem következik be, az a termelők számára nagyon rossz hír, mert erre az árszintre robban majd rá a piacokon a szabadföldi szamóca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?