Így sózzák rá a magyarokra a romlott húst a boltokban: sokan észre sem veszik

Így sózzák rá a magyarokra a romlott húst a boltokban: sokan észre sem veszik

agrarszektor.hu
Az ünnepek közeledtével egyre több áru halmozódik fel az üzletekben, áruházakban, van bőven, miből válogatni, vásárolni. Viszont ilyenkor a kapkodás, sietség miatt könnyebben leszünk figyelmetlenek, aminek bizony borsos ára lehet. Érdemes ilyenkor is ellenőrizni az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett dátumokat a fogyasztást és felhasználást illetően, ha nem akarunk pórul járni. Persze még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy lejárt szavatosságú vagy nem túl jó minőségű hús kerül a kosarunkba, rosszabb esetben a hűtőnkbe. Mit tehet ilyenkor a vásárló? Kinál és hogyan tud reklamálni? Mit kell tennie a boltoknak? Ennek járt utána a HelloVidék a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal szakembereinek segítségével. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih arra a kérdésre, hogy mit tehet olyan esetben a vásárló, ha romlott húst, vagy egyéb más terméket vásárol és ezt már csak otthon veszi észre, elmondta, hogy a vásárlás helyén panaszbejelentést tehet szóban vagy írásban a vevő, melyet a forgalmazó köteles kivizsgálni. Az áru értékének visszatérítésére a vásárlás helyén tett bejelentés esetén van lehetőség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Minden, amit a bolti húsok, élelmiszerek tárolásáról tudni kell

A valamennyi élelmiszeripari vállalkozóra vonatkozó általános higiéniai követelményeket az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról határozza meg. A rendelet II. számú melléklete részletezi az élelmiszerforgalmazó helyre vonatkozó elvárásokat, melybe beletartozik a raktár is. Az élelmiszerek tárolására szolgáló helyeket tisztán, műszakilag megfelelő állapotban kell tartani. Az elrendezésének, méretének lehetővé kell tenni a megfelelő karbantartást, tisztítást, és kártevők elleni védekezést. Az élelmiszerek tárolására - az élelmiszer előállítója által meghatározott hőmérsékleten tartás biztosítása érdekében - megfelelő kapacitású és hőmérsékletű hűtőberendezésnek kell rendelkezésre állnia. A hűtőberendezések hőmérsékletét rendszeresen ellenőrizni és dokumentálni kell. Az élelmiszert a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszában óvni kell a szennyeződéstől. Az élelmiszeripari vállalkozónak a HACCP - Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pontok - alapelvein alapuló folyamatos eljárást kell kialakítani és működtetni, amellyel biztosítható az élelmiszerek biztonságossága, megfelelő minősége, azonosíthatósága és nyomonkövethetősége, valamint részletes önellenőrzési tervvel is rendelkeznie kell.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság országos ellenőrzési rendszerének a feladata a nem megfelelő minőségű vagy hamisított, esetleg élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő élelmiszerek teljes élelmiszerláncból való kiszűrése. A hatóság az Integrált Többéves Nemzeti Ellenőrzési Tervben foglaltak alapján, éves bontás szerint végzi az ellenőrzéseket a teljes élelmiszerláncban. Az ellenőrzések és mintavételek számát kockázatbecslés alapján határozzák meg a lehetséges veszélyek, az élelmiszerbiztonsági kockázatok, valamint a területi adottságok figyelembevételével az ellenőrzendő létesítmények (előállítók és forgalmazók) és élelmiszercsoportok vonatkozásában. Eseti hatósági élelmiszer-ellenőrzésre más hatóságtól, civil szervezettől, vagy a fogyasztók részéről érkező, élelmiszerbiztonságot érintő bejelentés nyomán kerülhet sor. Az előállított és forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosságának garantálásához a hatósági ellenőrzések mellett az élelmiszer-vállalkozások önellenőrzési tevékenysége is jelentős mértékben hozzájárul. A hatósági vizsgálatok rendszere kiegészül az élelmiszer-vállalkozások önellenőrzés során végzett vizsgálataival, melynek teljesítését a hatóság felügyeli. A két ellenőrzési rendszer kellő mértékben biztosítja az élelmiszerbiztonságot

- tudta meg a lap a Nébihtől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erre nagyon oda kell figyelni

A Nébih, mint fogalmazott, friss hús vásárlásakor, a csomagolatlan, pultba kihelyezett termékek esetében figyeljünk a hús felületére, az elszíneződésre. A friss hús felülete csillogó, nem beszáradt, színe az állatfajra jellemzően sötétebb vagy halványabb vörös. A termék átvételekor lehetőség szerint ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen kellemetlen, romlásra utaló szaga. A hús minőségének és biztonságának fenntartásához általános szabályként a húsokat - a többi hűtést igénylő áruval együtt - a vásárlás végén helyezzük a kosárba, és lehetőség szerint hűtőtáskában szállítsuk hazáig, különösen, ha melegebb az időjárás. A friss húst hazaérkezve azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni.

Az előre csomagolt húskészítményeknél és friss húsnál minden esetben ellenőrizzük a címkén feltüntetett fogyaszthatósági időt. A vákuumcsomagolt termékeknél a belső felületen a pára lecsapódása utalhat a hűtési lánc megszakadására. Ne vásároljuk meg a sérült csomagolású, vagy elszíneződött terméket. A tojást a vásárlás előtt alaposan vegyük szemügyre, figyeljük a tojáscsomag jelölését, a tojás külső felületét, a dobozt vagy tálcát. Hiányos jelölésű, repedt, törött, erősen szennyezett héjú, vagy szennyezett csomagolású tojást ne vásároljunk. A tojást a felületén termelői kóddal kell ellátni. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőségmegőrzési idő lejáratának dátumát, a tojások a tojásrakástól számított 28 napig használhatóak fel. Tejtermékek esetében mindig ellenőrizzük a lejárati időt, a sértetlen csomagolást. Ne vásároljunk szennyezett csomagolású, esetleg kellemetlen szagú terméket. A sajtok áttetsző csomagolása esetén a nem kívánt penész megjelenése észrevehető.

A teljes interjú ide kattintva elérhető. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?