Betiltatnák ezeket az élelmiszerekkel érintkező anyagokat az EU-ban

Betiltatnák ezeket az élelmiszerekkel érintkező anyagokat az EU-ban

agrarszektor.hu
A BPA és egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való betiltására vonatkozóan az Európai Bizottság véleménynyilvánítási időszakot indít február 9-től kezdődően. A betiltásról szóló rendelettervezet négy héten át (2024. március 8-ig) kommentálható online formában. A tagállamokkal való megállapodás és a Bizottság jóváhagyása után léphet hatályba a tilalom. Ezt követően a gyártói ágazat számára - az átállásra fordítandó - átmeneti időszak áll majd rendelkezésre, melynek hossza az adott termék típusától függ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bizottság a polgárok, a vállalkozások, a nem kormányzati szervezetek és más érdekeltek visszajelzését is várja a BPA, valamint egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának betiltásáról szóló rendelettervezettel kapcsolatban. Ide tartoznak a műanyag, valamint a műanyag bevonattal rendelkező csomagolás mellett egyéb terméktípusok is, mint például az élelmiszer-feldolgozó berendezések. A véleménynyilvánítás az alábbi weboldalon lehetséges.

A betiltást kezdeményező javaslat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által korábban közzétett tudományos értékelés folytatásaként jött létre. Az EFSA értékelése ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a biszfenoloknak való kitettség kapcsán a fogyasztók valamennyi korcsoportját érintően egészségügyi aggályok merülnek fel, különösen az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Figyelembe véve, hogy az élelmiszer-csomagolásokban, valamint az újrafelhasználható edényekben lévő vegyszerek bekerülhetnek az élelmiszerekbe és az italokba, a Bizottság az élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználás átfogó betiltását javasolja a BPA-t illetően. Az intézkedést emellett az egyéb, szintén káros egészségügyi hatású, biszfenolokra is kiterjesztenék. A javasolt tilalom elsősorban az élelmiszer- és italdobozokra vonatkozna, de természetesen magába foglalná a professzionális élelmiszergyártásban használt konyhai eszközöket, étkészleteket, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyéb eszközöket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?