Visszautasíthatatlan ajánlatot tett a kormány a Sparnak?

Visszautasíthatatlan ajánlatot tett a kormány a Sparnak?

agrarszektor.hu
Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója a Die Pressének adott interjúban beszélt az Európai Bizottsághoz intézett panaszukról, melyet a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt nyújtottak be. Reisch elmondta, hogy a magyar kormány egyfajta megoldást javasolt a helyzetre: a csökkentés feltétele az lett volna, hogy az állam részesedést szerezne a vállalatban – írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Spar vezetője hangsúlyozta, hogy bár a cég több mint 600 üzlettel rendelkezik Magyarországon, és jelentős szereplője az élelmiszer-kiskereskedelemnek, az országos gyakorlatok gazdaságilag nehezen fenntarthatóvá teszik a vállalat működését. Az árplafon és a kiskereskedelmi különadó együttesen jelentős terhet ró a vállalatra, ami számos nehézséget okoz a fenntartható üzletmenetben.

Nemet mondtak

A Spar vezetője úgy véli, elfogadhatatlan, hogy egy olyan vállalatot, amely az ország javát szolgálja, ilyen módon kezeljenek. Azt állította az interjúban, hogy kendőzetlenül közölték a magyar kormány részéről, hogy „ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet” a különadó esetében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Spar magyarországi ügyvezető igazgatója, Heiszler Gabriella korábban kifejtette, hogy a kiskereskedelmi különadó által kiváltott nehézségek miatt hosszú távon nem lehet fenntartani a vállalat nyereségességét.

A kormány tagadja az állítást

A cikk emlékeztet: már tavaly az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának jelezték a Magyarországon jelenlévő kiskereskedelmi láncok, hogy a kormány különböző hatalmi eszközökkel próbálja őket kiszorítani, akkor diszkriminatívnak nevezték a különadót. Más ágazatokból is bírálták a magyar kormány lépéseit, például az építőanyaggyártók is ugyanígy hátrányos megkülönböztetésről beszélnek. Panaszaik meg is jelentek az Európai Bizottság tavalyi országjelentésében.

Fotó: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?