Újabb fordulat a Spar ügyében: reagált a minisztérium

Újabb fordulat a Spar ügyében: reagált a minisztérium

MTI
Folytatódik vita a magyar állam és a Spar között a kiskereskedelmi különadó, ismertebb nevén az "extraprofitadó" miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben utasította vissza a vállalat legutóbbi állításait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hét egyik nagy híre volt, hogy a Spar panaszt nyújtott be az EU-nak a magyar kiskereskedelmi különadó miatt. A holland áruházlánc szerint az úgynevezett „extraprofitadó” diszkriminatív volt, uniós jogot sértett és komoly károkat okozott a cégnek. A vállalat szerint az is aggályos, hogy az árstop miatt beszerzési ár alatt kellett értékesíteniük egyes termékeket.

A Spar emellett azt is kifogásolta, hogy a a magyar kormány egyfajta megoldást javasolt a helyzetre: a csökkentés feltétele az lett volna, hogy az állam részesedést szerezne a vállalatban. A Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch ugyanakkor határozottan elutasította annak lehetőségét, hogy a cég elhagyná Magyarországot, mivel jelentős befektetéseket hajtottak végre és több ezer munkahelyet teremtettek az országban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ügy folytatásaképpen a Nemzetgazdasági Minisztérium reagált a Spar vezetőjének szavaira. A minisztérium közleményét változtatás nélkül közöljük:

"A valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban - így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban - vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek. Ezekben az ágazatokban az energiaválság és azt kísérő, megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg. A kormány ezeket az extraprofitokat elvonta, az így keletkező bevételek biztosítják a Rezsivédelmi Alap finanszírozását. A magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította. Ezzel szemben minden más állítás alaptalan.

A magas élelmiszerinfláció visszaszorítása érdekében a kormány bevezette az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot, majd a kötelező akciózásról és az online árfigyelő rendszer elindításáról döntött. A célzott kormányzati intézkedések eredményesnek és hatékonynak bizonyultak, az előző évhez képest 2024 februárjára az infláció 3,7 százalékra, ezen belül az élelmiszerinfláció pedig 2,2 százalékra csökkent. A SPAR - kommunikációja alapján - ezekkel a kormányzati intézkedésekkel nem ért egyet. Ez a magatartás szemben áll a magyar fogyasztók érdekeivel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemeli, hogy a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt.

A magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?