Ellepték ezek a szuperélelmiszerek a boltokat: őrület, mi mindenre jók

Ellepték ezek a szuperélelmiszerek a boltokat: őrület, mi mindenre jók

agrarszektor.hu
A csíráztatás az egyik legősibb természetes eljárás. Már az ókori sumérek, az akkádok és az egyiptomiak is a csíráztatott árpából és tönkebúzából előállított malátából készítettek italt. Ez a módszer napjainkban sem veszített a népszerűségéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csíráztatásra csak kifejezetten az erre szánt vagy megbízható forrásból származó, esetleg magunk szárította, friss, egészséges magok használhatók fel. A csávázott mezőgazdasági vetőmagok étkezési célra nem alkalmasak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Csíráztatás előtt el kell távolítani a hibás szemeket, mert azok nem csíráznak ki.

A nyugalmi állapotban lévő magvakban az enzimgátlók megakadályozzák, hogy a magvak idő előtt kicsírázzanak, melyek - fogyasztásukkor - az emészthetőségüket, a tápanyagaik felszívódását is gátolják. Általánosan ismert, hogy a csírázó magokban a csírázás megkezdésekor a tárolt tápanyagok felhasználásával indul meg a csírázás folyamata. A tartalék tápanyagok mobilizálásához előbb a szükséges enzimek indukálódnak vagy szintetizálódnak, melyek segítségével azután megindul a csíranövények fejlődése. A len-, napraforgó-, repce-, szója stb. magokban 35-45% olaj és 15-20% fehérje adja a tartalék tápanyagok legnagyobb részét.

Értékes, biológiailag aktív anyagok is keletkeznek a csíráztatás során, amelyek főként az antioxidáns folyamatokban vesznek részt. A lenmag a hihetetlen hatóanyagai mellett tele van antioxidánsokkal is, így fogyasztása hozzájárul az öregedési folyamatok csökkentéséhez, a hormon egyensúlyhoz, a sejtek egészségéhez, a bélben található probiotikumok növekedéséhez. A csíráztatott lenmag rendszeres fogyasztása csökkentheti a megfázásos, influenzás megbetegedések számát és enyhítheti lefolyásukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?