Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most egy kiló hagyma

Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most egy kiló hagyma

agrarszektor.hu
Május elején is lefelé mozdult a hagyma ára a nagybani piacokon Lengyelországban. A közép-ázsiai import nyomása továbbra is erős, és a következő hetekben az olcsó holland tételek beáramlása tovább csökkentheti az árakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május elején kis mértékben csökkent a vöröshagyma nagybani ára a lengyel piacokon, és jelenleg az 1,6-2,10 PLN/kg (145-190 Ft/kg) közötti sávban mozog. Ez az előző öt év átlaga alatti szint, viszont csak azért alacsonyabb, mint a 2018/2019-es és a 2022/2023-as idényben, mert ezekben az években extrém drágulás következett be - írja a FruitVeB.

Lengyelországban a vöröshagyma ára a január-februári időszakban érte el a csúcspontját, onnantól kezdve viszont a döntően Közép-Ázsiából származó olcsó importnak köszönhetően egyre lejjebb csúszik. A következő hetekben is hasonló trend várható, elsősorban Hollandia miatt, ahol az afrikai exportszezon végét követően összeomlott a hagyma piaca, és hihetetlen mértékű áresés vette kezdetét. A januári 50 euró/100 kg-os árszint május elejére 30 euró/100 kg-ra csökkent, de ez is a legjobb minőségű árura vonatkozik. A gyengébb minőségű, de elfogadható tételek ára 20-33 euró/100 kg között alakul, és nagy tételben EXW már 14 euró/100 kg körül is kaphatók, ami 0,6 PLN/kg (55 Ft/kg) árat jelent - azaz egy szinten van a nem túl jó minőségű ömlesztett lengyel áruval. Ennek következtében a holland hagyma ismét versenyképessé vált az európai exportpiacokon, így várható, hogy a következő időszakban nem Közép-Ázsiából, hanem Hollandiából érkezik majd az árnyomás. Ausztriában is hasonló a helyzet: körülbelül egy hónapja még 42,5 euró/100 kg, május elején viszont 35,5 euró/100 kg körül alakult az átlagár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?