Módosul a KÁT: csökkenhet az áram ára

agrarszektor.hu
Az áram helyett a hőtermelés kapna támogatást, a biomasszatermelésnél szigorodna a felhasznált fára és az elvárt hatékonyságra vonatkozó előírás, a zöldáram szabályozása csak a jövő évtől módosulna - írja a Világgazdaság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Megmarad a hővel kapcsolt, illetve a megújuló alapú áramtermelés támogatási rendszere (KÁT), de jelentős módosulások lesznek" - jelentette be reggel a Magyar Televízióban Bencsik János szakállamtitkár.

A rendszer teljes felszámolása nem képzelhető el, mert az a hőtermelés ellehetetlenülésével járna. Az elképzelés szerint ugyanakkor a jövőben nem a hővel kapcsoltan előállított áram, hanem maga a hő előállítása részesülne támogatásban. Ezzel az intézmények és a háztartások rezsiköltsége is csökkenne, de kicsit esne az áram ára is.

A biomassza alapú energiatermelés támogatásában két jelentős változás várható. Szigorodik annak a meghatározása, hogy milyen, erdészeti eredetű faanyag használható fel biomassza előállítására. Nőni fog a biomassza alapú energiatermelésben alkalmazott technológiától elvárt hatékonyság is.

A zöldáramra vonatkozó támogatási elvek ebben az évben nem változnak. 2012 január 1-ig azonban a szakmai szövetségek bevonásával ki kell dolgozni a területre vonatkozó, új támogatási rendszert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?