Új támogatás az új fűtési szezonra!

agrarszektor.hu
Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár kezdeményezésére megkezdődött a szakmai párbeszéd a villamos energia kötelező átvételi (KÁT) rendszerének átalakításáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A keddi találkozón a kormányzat képviselői mellett részt vettek a távhőszolgáltatók, a kapcsoltan termelő erőművek, a biomassza erőművek, valamint az erdészeti biomassza előállításban érdekelt erdőgazdálkodási szakszövetségek és érdekvédelmi szervezetek is - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A találkozón Bencsik János megerősítette: a jelenlegi KÁT rendszer 2011. július 1-jén megszűnik és egy új, elsősorban a megújuló energia alapú hasznos hőtermelés felhasználását ösztönző rendszer kerül kidolgozásra, amelynek alapelve a társadalmi hasznosság érvényesítése lesz. A kormány tervei szerint a - megújuló energiaforrások között meghatározó szerepet játszó - biomassza felhasználása esetén a támogatási rendszerben alapkövetelmény lesz majd a jelenleginél kisebb támogatható kapacitáshatár, a magasabb hatásfok és a fenntarthatósági követelmények fokozott érvényesítése. A hasznos hőtermelésen felül a tisztán megújuló energiaforrásokat használó hőtermelők számára, a jelenlegitől eltérő formában ugyan, de megmarad a villamosenergia-termelés támogatása is - tette hozzá az államtitkár.

A földgáz alapú kapcsolt termelők esetében a KÁT rendszerből történő kivezetés feltételeinek kidolgozása az iparági szereplők véleményének figyelembevételével jelenleg már zajlik. A szabályozási rendszer átalakítása során a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a lakosság távhőellátása - az igénybevevők számára megfizethető áron - biztosított legyen.

Az új hő-oldali támogatási rendszer az Európai Bizottság jóváhagyását követően, a tervek szerint az új fűtési idény kezdetén, azaz 2011. október 15-én lép majd hatályba.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?