Felmérés: Ön mennyire elégedett az áramszolgáltatójával?

agrarszektor.hu
A Magyar Energiahivatal 15 éve minden évben felméri, hogy mennyire elégedettek a fogyasztók a villamos energia egyetemes szolgáltatással. A közel 10 ezer felhasználó megkérdezésével készült kutatásból kiderül, hogy egyre több fogyasztó számára okoz problémát az energiaellátás kisebb-nagyobb kimaradása. Ehhez kapcsolódóan kiemelten kritikus terület a szolgáltatók ügyfélszolgálatának elérhetősége, a hibabejelentések kezelése, a hibaelhárítás gyorsasága.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vizsgálat során, 2010 őszén az ország egész területén 7200 lakossági fogyasztó és 2400 nem lakossági felhasználó véleményét kérdezték meg.

Az elosztói tevékenységgel kapcsolatos véleményeket két fő területre összpontosítva gyűjtötték össze: a villamos energia eljuttatásának minősége, illetőleg a kapcsolattartás került vizsgálat középpontjába. Az egyetemes szolgáltatási területen a lakossági fogyasztókkal és a nem lakossági felhasználókkal való kapcsolattartás formáit (számlázás, reklamációkezelés, kommunikáció-tájékoztatás) vizsgálták.

Az elégedettségi indexek kis mértékben hullámzást mutatva, a 2009-es mélypontról elmozdultak, és visszatértek a válság előtti értékekhez. Az elmúlt három évben azonban folyamatosan nőtt azok aránya, akik hosszabb-rövidebb idejű ellátás-megszakítást tapasztaltak.

2010-ben minden második megkérdezett érintett volt, minden harmadik-negyedik észlelt feszültségingadozásokat, és minden ötödik-hatodik hálózati hibát. Sajnos tavaly is a hibák kijavításának időtartama bizonyult kritikusnak.

Országos átlagban a felhasználók csupán 7,3 százaléka fordult reklamációval az egyetemes szolgáltatójához. Ezek kezelése területén az EDF Démász Zrt., valamint az ELMŰ Nyrt. És ÉMÁSZ Nyrt. gyakorlatát pozitívabbnak értékelték.

A lakossági felhasználók elsősorban a telefonos, a személyes, internetes és végül az írásos kapcsolat-felvételi formákat kedvelik, ugyanakkor telefonos ügyintézés esetén gyakran problémát okoz annak körülményessége, az elérés akadályozottsága. Személyes ügyintézésnél ugyanakkor a várakozást ítélik problémásnak.

Az előző évek kutatásaiból világosan látszott, hogy a fogyasztók negyede nehezen tudja értelmezni a szolgáltató által küldött számlákat. Ez 2010-ben is így volt, ennek ellenére a lakossági válaszadók 58 százaléka nagyon jónak, vagy jónak ítélte a számlákat, további 13 százalékuk pedig inkább jónak. Az elégedetlenek közül mindössze 25 százalék jelezte, hogy nem igazodik ki a számlán.

A fogyasztók nagyobb árérzékenységét mutatja, hogy a kevésbé környezetkárosító energiáért való elvi fizetési hajlandóság 2008-hoz, és 2009-hez képest is csökkent.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?