Fokozódik a légszennyezettség az országban

agrarszektor.hu
Az utóbbi napokban az ország egész területén megemelkedett a levegő szálló por (PM10) szennyezettsége. Több településen - többek között Ajkán, Esztergomban, Komlón, Putnokon, Székesfehérváron, Tatabányán és Várpalotán - elérte a riasztási küszöbértéket - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előrejelzések szerint a következő napokban borongós idő várható, amelynek köszönhetően valószínűleg számottevően nem romlik tovább a levegő minősége, de sajnos érezhető javulásra sem számíthatunk a hét végén. Szmoghelyzetről akkor beszélünk, ha megemelkedik a légszennyezőanyagok, jelen esetben a szállópor (PM10) koncentrációja a levegőben. A tájékoztatási küszöböt akkor lépi át a légszennyezettség, ha két egymást követő napon ez az érték meghaladja a 75 mikrogram/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás .

Ha a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogram/köbmétert, és a meterológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás, akkor már riasztási szintről beszélhetünk.

A vonatkozó jogszabály szerint szmogriadó-tervet kell készíteni minden, 200 ezer főt elérő népességű városban, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye fennáll. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása ezekben az időszakokban a fő feladat.

A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségügyi kockázattal. Ezért javasoljuk, hogy ők a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?