Napi: múlt hétvégén megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

agrarszektor.hu
Az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása, az idei nyár legnagyobb terhelését hétfőn mérték, a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult, hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez - írta a Napi Gazdaság szerdán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lapnak a rendszerirányító Mavir Zrt.-nél elmondták, hogy egy-egy kánikulai napon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további egy fokos hőmérsékletemelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent, elsősorban a tömegesen beindított légkondicionálók miatt.

A magyar villamosenergia-rendszer egyébként elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6320 megawattos igény sem jelentett gondot.

A Mavir adatai szerint az év eddig eltelt időszakában az áramfelhasználás a tavalyinál alacsonyabb, a fogyasztás kánikula miatti növekedésében azonban nincs érdemi eltérés a korábbi évekhez képest.

Az elmúlt tíz évben kiegyenlítődés indult a téli és a nyári csúcs között, a két csúcsérték különbsége harmadára, a kezdeti 20 százalék körüli eltérésről 6 százalékra csökkent.

 

forrás: MTI/ Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?