Óriási mennyiségű energiát spórol az új irányelv

agrarszektor.hu
"Több százmilliárd forintnyi megtakarítható energia rejlik a magyar háztartásokban" - hangzott el a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) és a Brit Nagykövetség közös energiahatékonysági konferenciáján kedden.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakmai konferencia fő témája az EU új Energiahatékonysági Irányelvének bemutatása, valamint a hazai végrehajtás kérdéseinek áttekintése volt. Jonathan Knott brit nagykövet nyitóbeszédében igazi áttörésnek nevezte azt, mivel kötelező érvényű cmegtakarítási célokat jelöl ki, és konkrét feladatokat határoz meg a tagállamok számára. Ezek közül a legfontosabb az úgynevezett energiaszolgáltatói hatékonysági kötelezettség bevezetése, mely értelmében a szolgáltatók 2014-től teljes eladott mennyiségük 1,5 százalékának megfelelő megtakarítási intézkedéseket, beruházásokat kötelesek megvalósítani minden évben.

Perger András, az Energiaklub szakértője szerint az Irányelv történelmi jelentőségű, hiszen a 2020-ra elérendő megtakarítási cél a Paksi Atomerőmű termelésének 40, illetve a jelenlegi földgáz importnak 20 százalékát teszi ki. A konferencia fontos tanulsága, hogy mindez szorosan összefügghet az építőipar energiahatékonysági beruházásokkal történő fellendítésével, hiszen az energiaszolgáltatók úgy tudják a legolcsóbban csökkenteni a fogyasztói energiafelhasználást, ha támogatják a lakossági energiahatékonysági felújításokat (szigetelés, ablakcsere, kazáncsere, készülék-csere, szabályozás). Ezt mutatják a nemzetközi példák is: Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban a lakossági energetikai beruházásokat a kötelezettségi rendszereknek köszönhetően ma is jelentősen támogatják az energiaszolgáltatók. Ezek a beruházások új munkahelyek tízezreit hozhatják létre, egyúttal csökkentve az emberek rezsiköltségeit, és az energiaimport-függőséget.

Ehhez kapcsolódóan a konferencián a meghatározó magyar vállalatok által jegyzett "12 Javaslat a hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével" című anyag is átadásra került a Kormány részére, amely a fent említett Irányelv bevezetése mellett megtehető energiahatékonyság-ösztönző intézkedésekről tesz részletes javaslatokat a Kormánynak. A 12 javaslat elérhető a MEHI honlapján.

A konferencia zárszavában dr. Bart István, a MEHI igazgatója elmondta: az Irányelv bevezetése nem kis feladat az állam és a szolgáltatók számára, de egyben nagy lehetőség is jelent. A szolgáltatók új szolgáltatásokkal jelenhetnek meg, segítve az embereket az energiatakarékosságban, és közvetve új munkahelyeket teremtve.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?