Mit kíván a magyar energiahatékonyság?

agrarszektor.hu
12 pontban foglalták össze vezető hazai vállalatok az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket. A Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) által koordinált kezdeményezés célja, hogy konkrét és rövidtávon megvalósítható javaslatokat tegyen le a Kormány asztalára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A javasolt intézkedések megteremtenék az energiahatékonysági beruházások fellendülésének pénzügyi és szakmai hátterét. Ha ezek a beruházások megindulnak, új munkahelyek jönnek létre, csökken a rezsi, illetve az ország energiafüggősége. A "12 javaslat a hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével" című javaslat-csomag a napokban került átadásra a Kormány képviselőjének. A kérdőíves felmérések, részletes szakmai elemzések és vállalati egyeztetések nyomán kialakított 12 pontba szedett javaslat három területre fókuszál, a beruházások finanszírozására, az épületenergetikai beruházásokra vonatkozó jogszabályokra és a zöld közbeszerzésre. A 12 pont legfontosabb elemei:

  • a szén-dioxid kvóták árveréséből származó évi 30 Md forintból (az ún.
  • karbonforintokból) támogassák a lakossági felújításokat;
  • a vissza nem térítendő támogatások mellé biztosítsanak kedvezményes
  • hiteleket;
  • erősítsék meg az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerét;
  • emeljék az energiahatékonysági beruházások követelmény-szintjét;
  • a közbeszerzésekben adjanak előnyt az energiahatékony termékeknek.

Dr. Bart István, a MEHI igazgatója szerint "ezekkel a javaslatokkal már 2013-ban sok tízezer embernek lehet munkát adni, és legalább ennyi háztartás rezsiköltségei is csökkenthetők. A beruházások állami támogatása megoldható, hiszen a 2013-tól érkező karbonforintok felét kötelező ilyen célokra költeni. A kormány stratégiai prioritása az energiahatékonyság, a javaslatok aláírói azért fogtak össze, hogy ez a mindennapokban is mielőbb megvalósuljon."

A javaslatokhoz csatlakozott az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) mellett az Austrotherm, a Danfoss, a Honeywell, az FHB Bank, a Knauf Insulation, a Rehau, a Rockwool, a VELUX, a Weishaupt illetve a XELLA is. Az aláírók szerint közös érdek, hogy minél többet fektessünk energiahatékonyságba, hiszen ezzel nemcsak környezetünket védjük, illetve az ország energiafüggőségét csökkentjük, hanem a gazdasági aktivitást is ösztönözzük és több tízezernyi munkahelyet is létrehozunk.

A részletes javaslatok elérhetők itt: www.mehi.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?