Napelemeket telepítettek az SZTE épületeinek tetejére

agrarszektor.hu
Több mint 2700 napelem került a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) épületeire, az uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően az intézmény évi tíz gigawattórás villamosenergia-igényének hét százalékát állítják elő megújuló forrásból - közölte Rovó István műszaki-főigazgató helyettes csütörtökön a Tisza-parti városban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 880 millió forintból, teljes egészében uniós támogatással megvalósult fejlesztés során 24 helyszínre összességében 0,66 megawatt kapacitású napelem került. A napelemek telepítésének helyszíneit, oktatási épületek mellett kollégiumokat, laborokat, úgy választották ki, hogy a megtermelt energiát - amely éves szinten 326 átlagos lakás igényeit fedezné - helyben fel tudják használni - mondta a beruházást bemutató sajtótájékoztatón a szakember.

Rovó István elmondta, hogy az SZTE évente mintegy 3 milliárd forintot fordít energiabeszerzésre, ennek harmadát elektromos áramra. Az egyetemi épületek energetikai korszerűsítése folyamatosan zajlik, az egyre bővülő műszerpark és a nyári hőségek miatt szükséges klimatizálás egyre nagyobb villamosenergia-igényt eredményez.

A felsőoktatási intézmények fenntartható működését vizsgáló nemzetközi felmérésekben rendre Közép-Európa legzöldebb egyetemének választott SZTE folyamatosan keresi a környezetbarát fejlesztéseket lehetővé tevő pályázati forrásokat, így a tervek között szerepel többek között geotermikus fűtésrendszer vagy a szennyvíz "hulladékhőjét" hasznosító hőszivattyús megoldások kialakítása - közölte a szakember.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?