Készül a hazai génmegőrzési stratégia

agrarszektor.hu
Elkezdődött a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányításával elkészült génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése. A génmegőrzési stratégia egyaránt kiterjed a mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, és a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat a nemzetgazdaság egyik meghatározó kitörési pontja. A génmegőrzési stratégiát olyan elvek mentén dolgozták ki, hogy a célkitűzések megvalósítása hozzájáruljon Magyarország gazdaságának és társadalmának fenntarthatóságához - mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára Tápiószelén a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK), a stratégia szakmai és társadalmi egyeztetésének első helyszínén.

A génmegőrzési stratégia átfogó, így kiterjed az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, kiemelten a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra, valamint a magyar kutyafajtákra is. Az állat genetikai erőforrások megőrzése pedig kiterjed a meglévő génbankok fejlesztésére is. A növényi genetikai erőforrások megőrzése, bővítése és felhasználásának fejlesztése biztosítja a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartását, valamint az agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát. Ehhez azonban meg kell őrizni a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok genetikai bázisát alkotó növényfajok és fajták, biológiai változatosságát is - mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, az FM kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa.

A génbankokban őrzött fajták nemesítési alapanyagokként is hasznosíthatók. Az új nemesítés eredményeként létrejött, helyi adottságokhoz, klímához alkalmazkodó genetikai módosítástól mentes biológiai alapok pedig a mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntartásához járulnak hozzá - közölte a miniszteri biztos az MTI-nek eljuttatott FM közleményben.

Magyarország legnagyobb növényi génbank gyűjteménye a Növényi Diverzitás Központban található. A már több mint 60 éve működő intézmény mintegy 53 ezer génbanki tétel, 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja, és a GMO mentes mezőgazdaság egyik bázisa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06